deppigt i matbutiken

Till jobbet köper vi in rätt mycket filadelphiaost för att glasera våra kakor som vi bakar.
I början av året blev jag glad för det hade nyss kommit en krav-märkt filadelphia som jag har köpt sen dess.
Men för ett tag sen fick jag höra att den utgått från sortimentet på Coop.
Så jag åkte vidare till Willys för att bunkra lite, men slut även där…

Då frågade jag och nej, den har utgått ur Axfoods sortiment, men sen sa hon i butiken något mycket märkligt;

”Fast det kan ju hända att de säljer den ekologiska ändå fast det inte står på”

”Jaha men varför då, det verkar ju onödigt”, tyckte jag.
Eftersom jag jobbar i ett kravcertifierat kök så är det ju viktigt för mig att varorna är certifierade.

” Jo, men du vet att om det är Krav märke på en vara så kan den vara ekologisk fast det inte står ekologisk.”

”Öh,,, ja? Krav betyder ju att det är ekologiskt” tyckte jag igen och blev inte ett dugg klokare på vad hon menade.

” Ja, just det, men alla vet inte det så då tror de att det inte är ekologiskt bara för att det inte står, fast det finns ett kravmärke.”

”Va? Jag trodde Krav hade ganska stor igenkänningsfaktor och att folk vet vad det står för…det har ju gjorts undersökningar på det”

”Jo, men då är det ju bara några stycken som tillfrågas, inte 9 miljoner direkt… ”

Och visst hon kanske har en poäng där, Willys stamkunder kanske inte har en aning om att Krav alltid står för ekologiskt… och inte personalen heller…
Därför passade jag på att informera om att alla varor som säljs som ekologiska måste vara certifierade på något vis, Eu-ekologiskt gick jag inte in på…

En annan ful sak, som jag gick på nästa i personalen om, var det här Willysmärket Garant som är ganska nytt.
Jag trodde att det alltid skulle stå för att varan var ekologisk ungefär som Coops Änglamark eller Icas I love eco, men nej så är inte fallet.
Nu hittade jag en massa varor som hette Garant och inte var eko… men det kunde inte den anställda svara på varför det var så.
Fast jag drar ju mina egna slutsatser; för att sälja mer!
Synd bara att inte Willys är konsekventa, inte konstigt att deras kunder är förvirrade…

Och filadelphian då?
Jag köper kravmärkt mascarponeost på Coop istället, det går lika bra.

5 thoughts on “deppigt i matbutiken

  1. Ja, dom gör det inte lätt för den som inte kan allt eller vet vad de ge för svar på tal när inte ens personalen vet svaret.

    Men Krav borde väl ändå alla som inte legat i en gruva de sendaste 15 åren veta vad det är?

  2. Alltså va? Jag fattar inte. Om personalen menar att deras kunder inte skulle veta att krav alltid står för ekologiska produkter, varför skulle axfood då ta bort krav märket och sälja den ekologiska philadelfian som ”icke krav märkt”?

    Är det för att det kostar att få den krav certifierad eller för att butiken tror att de ”måste sälja den dyrare” för att den är ekologisk?

  3. Håller med dig Linn!

    Nej WPG, butiken kan inte själv ta bort kravmärket.
    Det var den kravmärkta filadelphian som hade utgått ur sortimentet för att den enligt axfood sålde för dåligt.
    Det var nog bara personalen som inte fattade riktigt att allt som är krav samtidigt är ekologiskt, det är INTE antingen eller; ”krav eller ekologiskt” 🙄

  4. Dessvärre är det så att medan KRAV-märkta varor SKA innehålla en viss procent ekologiska och KRAV-märkta ingedienser så innebär det inte att HELA innehållet i varan måste vara det. Vilket inte alla vet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *