det här med lika för könen

Imorgon är det 8 mars! Vi bakar tårta för att fira…vad?

Diskuterade jämlikhet och uppfostran på en fikarast, någon hävdade att vi inte har ojämlik uppfostran mellan döttrar och söner i Sverige, såsom det kan vara i vissa länder, där döttrar inte ens är välkomna. Där söner alltid har fördelar för att de är just söner. I Afghanistan finns det exempel på att man låter flickor växa upp som pojkar till en viss ålder för att dra nytta av att ha en son.
Vi har det så mycket bättre på många sätt i det här landet.
Men jag tror ändå vi gör skillnad. Även här.
Själv har jag ju bara döttrar så jag kan inte jämföra, det som gäller för ett barn gäller för alla tre.  Men jag kan ägna mig åt tankeexperiment.
Jag försöker inte styra barnen eller uppfostra dem till att bli ”kvinnor”. Men jag tror ibland att jag ägnar mig åt en korrigerande uppfostran. Det sker utifrån samhällsnormer som jag knappt själv är medveten om. Det är svårt att sätta fingret på eftersom man måste rannsaka sig själv och det finns inget facit.
Men som exempel kan jag ibland försöka dämpa ena dotterns fantastiska självförtroende och hennes glädje över att hon är just den hon är. Jag nämner att om hon bland andra uttrycker sig som hon gör hemma, över den egna fullkomligheten, så kan folk uppfatta henne som dryg och lite stöddig. Samtidigt som jag alltid säger att hon är bra och fin. För det ska hon ju veta (men inte uttrycka?).
Jag tror jag gör så för att skydda henne, ifall hon inte orkar stå upp mot eventuella angripare som kan tänkas ge sig på henne i framtiden. Men så leker jag med tanken att hon var en son istället, hade jag dämpat henne då? Hade jag överhuvudtaget funderat på att hon kan få det tufft med en alltför stor tilltro till sin egen förmåga och en lust att uttrycka det? Jag kan ju inte veta, men jag tror faktiskt inte det… Förmodligen hade jag sett det som en tillgång.

Ska försöka ägna mig åt att uppfostra människor istället för kön, men det är svårt eftersom även jag är kvinna och uppfostrad efter vissa samhällsnormer.

 

 

Ena dottern fotar den andra hjälper till i trädgården.

3 thoughts on “det här med lika för könen

  1. Det här är intressant. Jag kom på mig själv med att jag hade mycket lättare för att be mina döttrar att tex tömma diskmaskinen eller hänga upp tvätt, innan denna ”upptäckt” tyckte jag att jag var rättvis och likabehandlande men det är precis som du skriver lätt att tro. Bra att stanna upp och rannsaka sig själv emellanåt! Har två tjejer och en kille och numera tänker jag verkligen till vem jag ber om vad…

  2. Det är alltid nyttigt (och svårt) att tänka till om hur man beter sig. Sen får man ju inte bli rädd för att göra fel heller, men någon sorts analys kan man gott kosta på sig ibland 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *