ekologiskt äppelvin

I höstas gjorde jag en sats äppelvin av all fallfrukt från trädgården.

Nu har vinet slutat jäsa och det är dags att hälla upp i flaskor!

Måste säga att det smakar bra.
Egengjort vin smakar inte som det man köper på systembolaget, men det får en extra dimension när man vet att man gjort det själv, det smakar av trädgård och sommar.
Gott och starkt…!

Här kommer mitt recept;

Äppelvin

6 kg äpplen skärs i bitar, ta med skal och kärnhus, men skär bort allt fult och maskätet.

Lägg i en stor gryta eller hink, rör i  8 liter vatten (kallt) och häll i 100gr jäst (man borde väl använda någon riktig vinjäst men jag tog vanlig torrjäst för bakning).
Täck över och låt stå i 3 dagar, rör om minst en gång om dagen.

Sila bort äpplena och blanda i ca 3 kg socker.
Häll i en damejeanne, jag använde en i plast med tättslutande lock, sätt i ett vattenlås.
Nu ska vinet stå och bubbla några månader på varm plats (golvvärmen i badrummet var perfekt).

Jag gjorde samma sats två gånger och hällde i den andra omgången efter några dagar.
Det har stått i 3 månader nu och blivit till ca 15 liter helt ekologisk guldfärgad dryck…

26 thoughts on “ekologiskt äppelvin

  1. Hej!
    Har massa äpplen kvar sen i höstas. Nu göra något av dom eller mata rådjuren.
    Ditt vinrecept verkar enkelt och ge bra resultat. Hur blev vinet sen? Använde du någon tillsats för att döda jäst eller för hållbarhet? Glad för svar! BRÅTTOM då äpplena mognar ifrån mig!

  2. Du ska ju inte döda jästen! Då blir det ju inget vin, men om det är feljäsning du menar så tror jag inte det är någon fara om du har bra med socker och vanlig jäst i, då dödar den processen alla icke önskvärda processer. Var noga med att äppelbitarna är fina bara.

  3. Åh så trevligt! Måste fråga, menar du 100 g torrjäst? Eller torrjäst motsvarande 50 g färsk! Mao, två eller typ tio påsar?

  4. Blir det här vinet torrt eller sött? Och ungefär hur starkt? På jakt efter ett recept på torrt äppelvin 🙂

  5. Hej! Låter spännande det där med vin. Jag hade tänkt köra äpplena i min joscentrifug. Men det är kanske överkurs! Hittat en vildapel FULL med äpplen! Känns som om det kan bli ett fint torrt vin eller cider! Vad tror du? Har du någon erfarenhet av hur skillnaden blir mer olika typer av äpplen? Söta/syrliga/bäska ?
    Vilken fin sida du har! Härliga bilder!!
    Ha det så gott!

  6. Hej har satt ett vin efter ditt recept,två månader har gått,men det har slutat jäsa,ska man vänta en månad till.är det något man ska göra under tiden.tacksam om svar.
    Hej lasse

  7. Vet inte om det är klart, bäst är nog att smaka på det, det skadar ju inte att ha det stående ett tag till, men det kanske inte gör någon nytta heller när det slutat jäsa.

  8. Jenny och Annelie; sorry för sent svar. Det här blir ett ganska sött vin, jag är ingen expert så jag vet inte hur man får till ett torrt vin. Har inte heller testat olika sorters äpplen i olika satser utan bara tagit det som har funnits tillgängligt i trädgården, men det är ju inte en vild gissning att det skulle påverka smaken att byta sort.

  9. Vad härligt att hitta ett recept utan en massa specialingredienser. Nu kan jag åka hem från jobbet direkt och ta hand om mina äpplen 🙂 Tack för att du delade med dig 😛

  10. Jag har provat en variant förra säsongen då jag hittade detta recept. Gjorde dock lite eget ”hitta på”… Tog i alla fall äpplen från trädet med lite rönnbär. Sen hade jag ingen koll på hur länge det skulle stå innan det skulle vara klart. Men fick befara att det blev både starkt och ganska syrligt…men helt ok. Stod säkert 6-8 veckor. Ju längre desto starkare och surare, alltså. Blev ca 10 l färdigt. Gjorde en supergod glögg av det med äppeljuice, och typiska kryddor. Blev en väldigt uppskattad gåbortpresent.

  11. Hejsan! Undrar vad man kan göra för att få ett klarare vin utan att använda klarningsmedel, alltså sådant som man köper på påse i flytande form. Funkar uppvispad äggvita?

    Tack för det fina receptet!

  12. Testar detta recept på en massa småäpplen av sorten Transparante Blanche, men det känns som väldigt mycket socker ? Jag testar att minska lite.
    Äppeltanten i Bålsta
    PS. Vi har redan gjort must på ca 40 kg äpplen fick drygt det dubbla på ett enda träd!
    Snart är vinteräpplena färdiga – uppskattar det till 60-80 kg äpplen på träd nr 2. Vi har bara dessa 2 träd samt ett gammalt plommonträd som också ger mycket i år. Pust! DS .

  13. Hej Elsmari! Ledsen att jag såg din kommentar så sent. Hoppas det gick bra med vinet! Det blev ett ganska sött vin när jag gjorde min omgång så dt kanske blir superbra att minska lite på sockermängden.

  14. Jag tänker att vin bara blir bättre efter lagring… men det beror naturligtvis på hur ren processen har varit. Kort sagt, jag vet inte, men oändlig gissar jag….

  15. Blev riktigt bra. Calvados känns det som. Oerhört bra kvalité.
    Tack gör bra recept, nu gör jag en sats till.
    /stefan

  16. Hej
    Mitt vin har slutat jäsa för 2veckor sedan . Jag har i 2 omgångar tillsatt champagne jäst men det hjälper inte. Det är gjort på sävstaholm äpplen och har nu 23 grader. Vad kan jag göra för att få igång det .?
    Jag har gjort helt enligt ditt recept

  17. Hej Marie och Ann, ledsen för sent svar.
    Vinet blev inte bubbligt.
    Om vinet slutade jäsa var det kanske klart? Testa att smaka på det det kanske har jäst tillräckligt eller så var det för lite socker i, när sockret är slut så borde det sluta jäsa.

  18. Hej igen
    Mitt vin började jäsa igen i början på november. Jättekonstigt ,det stod bara där och plötsligt började det jäsa . Det slutade jäsa igen i lördags och då kollade jag sockerhalt och alkoholhalt . Sockret var ca 10 på skalan och alkoholhalten 8;5. Jag smakade och det var rätt sött. Ska det inte bli mer alkohol och mindre socker? Och vad gör jag åt grumligheten?
    Tacksam för svar
    Ann

  19. Hej Ann!

    Hoppas ditt vin ändå blev gott!
    Jag har tyvärr inte så stor kompetens kring vintillverkning, det verkar bara ha fungerat när jag har testat.
    Men vad konstigt att det började jäsa igen efter en paus, var det den tillsatta jästen kanske som gjorde verkan?
    Själv har jag inte mätt sockerhalt i vin jag gjort, bara alkoholhalt, så jag vet inte om 10 är högt eller lågt för ett fruktvin, men eftersom sådana viner ofta blir väldigt mycket sötare än druvviner så kanske det är normalt.
    Alkoholhalten kan ju variera, mina viner har mätt runt 12-13% men jag vet att andra har fått lägre alkoholhalt.
    För många år sedan använde jag ett klarningsmedel (köpt i butik för vinsatser och essenser) innan jag buteljerade ett rabarbervin, men vill helst inte tillsätta något. Försök att inte få med så mycket av bottensatsen när du häller över på flaskor. Om du låter flaskorna stå orörda så lägger sig grumligheten i bästa fall på botten av flaskan sen får du hälla försiktigt.

  20. Hej`skaffa en oechslemätare, som ett flöte, så kan ni se vilken startnivå ni hamnar på ,vill ni ha starkare vin, dumpa i ett kilo socke lr ett halvt, kolla värdet, torrt vin så nära noll i slutet. Kolla hembryggarnas sida! Vet man bara vad man har för sockerhalt först (start), så är det lätt att få sluthalt. Varning! Är superlätt att att göra, kapar dina SBolags kostnader med a shitload of money, men det kan vara en djävla roulette med att ha typ 40 liter vin stående framför näsan. Egna erfarenheter.Peace, everybody!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *