ett år i skolbänken

Snart har jag gått ett år i skolan…
Det första jag tänker är vart tog tiden vägen?
Man är så uppe i det att man inte märker att det händer grejjer.
Vi har bara 13 veckor kvar i skolan med föreläsningar, resten av tiden är praktikveckor, jag är klar i maj nästa år.
Men vad har jag lärt mig?
Massor om jag tänker efter!
Det är först nu mot slutet av året som man börjar se sammanhangen och kan använda all kunskap från alla kurser, tex Bygg- och värmeteknik, Byggnadens energisystem och Ventilationsteknik.
Den senaste kursen som vi ska tenta av på fredag heter Grundläggande energianalys och när vi nu har gjort den förstår man hur mycket vi faktiskt har lärt oss i de tidigare kurserna.

Vi har också alldeles nyss gjort en dimensioneringsuppgift över en kontorsbyggnad. Det vi fick var ritningar och U-värden.
Sen var vår uppgift att dimensionera värme- ventilationssystem och rita in kanaler och rör i rätt storlek samt beräkna energibehov för ett år… något jag aldrig kunde ana för ett år sen att jag skulle behärska…

En del saker vi lärt oss vill jag kanske inte direkt jobba med i framtiden, men summan av hela utbildningen har varit fantastiskt bra, jag börjar förstå sammanhang och får en överblick av det här med energi och energianvändning.
Det man märker när man lär sig så mycket nytt på ett år är att ju mer man lär sig desto mer finns det att lära… men som vår utbildningsledare säger, hela livet är ett lärande, det slutar ju inte för att vi går ut skolan.
Men jag får iallafall en bra grund att stå på och jobba vidare utifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *