fler alternativ till korv, tack!

Igår var det grannskapets årliga kväll i den lokala skidbacken.
Tjejerna prövade slalomskidor för första gången, men mest blev det pulka och grillkorv
Ja, det var ju det här med korv…
Den ska ju med och jag måste erkänna att det är smidig mat.
Ingen laddar väl upp en fläskfilé  i pulkabacken, eller börjar göra grillspett med grönsaker och halloumi?

Men det är ju så mycket skit i korv…. Eller så är det brist på något vettigt kan man väl säga.
Inför igår hittade jag inte ens någon ekologisk korv, som det annars brukar finnas. För isåfall är det faktiskt ganska okej.
Köttkorven vi hade igår innehöll det här: Gris och nötkött 50 %kött,vatten potatismjöl, grisfett,  koksalt,kryddor  druvsocker, potatisfibrer, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250 rökarom

Jag blev så stolt när Jonas kommenterade ”det här var ju inte så bra, rökarom…” när jag kom hem. Indoktrinerad?

Men jag tyckte ändå inte att köttkorven var farlig, då blev jag mer irriterad över det här:

sojakorv

Man tror det är bättre att äta vegetariskt…
Kolla innehållförteckningen; fusk fusk fusk.

Sojakorv; rehydrerat veteprotein, rehydrerat sojaprotein, vegetabilisk olja, äggvitepulver, dextrose, maltodextrin, stärkelse, proteinhydrolysat, (soja) stabiliseringsmedel(karragenan, guarkärnmjöl, xantangummi, ) aromer, färgämne(järnoxid) Kraftigt saltad.

Vi äter inte mycket sånna här färdigprodukter (jag gillar ju som bekant att göra själv) men korv har jag inte riktigt kommit till än.

Men korvbröd, det tänkte jag minsan inte gå och köpa, med mjölkreducerat margarin och allt vad det var. Så det bakade jag själv.

korvbrod

Det här är inga nyttiga saker med grovt mjöl och surdeg.
Utan bara ett handtag för korven.
Jag smälte lite smör, blandade i mjölk, sen är det vetemjöl, salt och jäst och en gnutta socker för jäsningen.

8 thoughts on “fler alternativ till korv, tack!

 1. Hej Emelie! Jag hade memorerat att det är 3,6 och 7 som är de sämsta plasterna (varav 7 är farligast), men efter att ha upptäckt att två mikromatlådor och samtliga köksredskap (från IKEA) såsom stekspadar, slevar, vispar m.m. är 7:or så blev jag osäker. Men visst var det väl de siffrorna? Har letat efter ditt inlägg du skrev, men har inte hittat tillbaks till det. Känns som det är läge att köpa lite nytt, UTAN 7:or, alternativt träslevar och andra alternativ. /Sanna

 2. Nu är ju inte korv ens överdrivet gott, i alla fall inte den där standardkorven som finns lite överallt. I saluhallen i min hemstad kan man däremot köpa världens godaste korv, som sannolikt också är världens fulaste. Den är långsmal till formen och grov i konsistensen, man köper den rå och steker den själv och den ser ärligt talat ut som… ja, skit, helt enkelt. Men den är god! Och det var lite av en aha-upplevelse när jag ätit den första gången och insåg att det kanske är för att den är så ful som den är så god, eftersom den inte är ”förbättrad” med en massa utfyllnad som ska göra den vackrare och smidigare i konsistensen. Gjord på ekologiskt närproducerat fårkött är den, och så har man blandat i lite dito griskött för konsistensens skull.

  Fast det ska erkännas, det finns en låda sojakorv i frysen också, hittade något recept jag ville testa med den. och den är bra mycket smidigare än fårkorven som genererar en hel del stekos. Överlag tycker jag att kött är ganska opraktiskt att tillreda jämfört med vegetarisk mat. Jag har ju inte ätit annat än ekologiskt kött sedan jag blev vuxen, och därmed aldrig riktigt vant mig att laga kött på allvar. Jag tycker att jag är rätt bra på matlagning, men när det kommer till kött famlar jag oftast i blindo.

  Och för att återgå till sojakorven och liknande frysdiskprodukter – åtminstone i mitt fall hamnar de i frysen därför att jag behöver ha något som kan tillredas snabbt som fyllning i pitabröd (bakade egna för första gången för ett par veckor sedan – nu vill jag aldrig mer äta färdigköpta igen!) eller proteintillskott till klyftpotatisen. I de bästa av världar skulle jag göra egna vegetariska biffar och nuggets, men det är ibland svårt att hinna med. (kommer dock att jobba betydligt mindre de närmaste månaderna, så egentligen är det guldläge för att vara ekonomisk och ekologisk och göra ännu mera mat själv, från grunden.)

 3. @Sanna:
  Jo det är 7 som är den farligaste. Det är konstigt för när man kollar efter det så hittar man 7:an nästan över allt. Allt i ”Naturkompaniets” sortiment som är matlådor för utflykten är 7:or tex.
  Jo trä är ju absolut ett bättre alternativ där.
  Här är länken Länktips i repris

  @Hippihäxan:
  Det är konstigt hur många saker ”ska vara”. 12-slags mat är också korv… Fast då kokt sådan. Och det är som du säger, när man står där frusen i skidbacken så kan man inget annat än grilla den där korven. Personligen tycker jag att det är väldigt gott men jag vet hur onyttigt det är. Jag såg en korvgubbe på en festival en gång. Han hade världens skylt där det stod ”60% kött” eller nåt sånt där. Jag gick fram och frågade vad resten var… Då svarade han ”Typ… paprika…”
  Det känns lite fel att sälja korv och egentligen är det 40% paprika…

 4. Fast det här med nummer sju på plaster är tydligen lite mer komplicerat. jag läste att sjuan ges åt alla ”övriga plaster” som inte passar in i någon av de tidigare sex grupperna. Det gör att plaster märkta med sjuan tydligen kan vara lite vad som helst…

 5. Utflyktsmat till barnen är det svåraste. Mina äter varken bröd eller korv vad finns det då? Är det någon som har något förslag?

 6. Måste få rekommendera danska GOL:s korvar upp över 80% kött. Eller toast till backen att grilla med massa grönsaker och ost i. Mycket godare än toast i toastjärn, sprödare eftersom man inte trycker ihop dom.
  Men tyvärr Anna kan inte komma på nått annat till grillen. Jo zucchini och paprika mm men det funkar ju inte så bra i backen.

 7. Jag kommer ihåg att jag alltid var så avundsjuk på killen som hade med sig kalla pannkakor och köttbullsmackor till utflykterna i skolan… Själv hade man bara en risifrutti 🙂

 8. Jag brukar linda pinnbröd kring mina sojakorvar och sen stryka på lite Ajvar…
  Det är väldigt gott och pinnbrödet kan man ju göra lite som man vill, grovt eller vitt mjöl…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *