God tro

Funderar över de två kvinnor som blivit fällda för att ha handlat begagnade barnkläder för billigt.
Begreppet god tro blandas upp med eget ansvar, de borde ha förstått att kläderna var stulna…

Så långt allt gott, men jag undrar varför ingen har blivit fälld tidigare.
Varje dag handlar folk för billiga barnkläder i butikerna men ingen hävdar eget ansvar trots att man borde kunna misstänka att plaggen är för billiga för att alla i produktionskedjan skall kunna ha ett drägligt liv.
Det handlar ju såklart inte bara om barnkläder utan om en mängd prylar vi omger oss med som har ett alldeles för lågt pris.
När varje medelsvensson har råd med en avancerad surftelefon kan man väl räkna ut med arslet att alla som har hjälpt till att producera inte får en medelsvenssonlön… och kom inte dragande med god tro, det håller inte.

Vi får vad vi betalar för vare sig det är stulet eller producerat på stulen tid.

8 thoughts on “God tro

  1. Det som stod ut i just det här fallet var att de fyra kvinnor som fälldes för häleribrott hade handlat mycket kläder för stora summor. Jag har sett siffran 30000 kr/person nämnas. Sen har jag inte sett uppgiften att det var *begagnade* barnkläder tidigare, jag har intrycket att det rörde sig om fabriksnya plagg men jag kan ha missat det.

    Att man kan komma över ett enstaka plagg eller en enstaka pryl billigt på exempelvis Blocket eller i en butik är nog inget konstigt – säljaren kan ju ha anledning att sätta ett lågt pris, för att snabbt bli av med artikeln exempelvis.

    Men i det här fallet var det snarare något som var satt i system, och då måste jag (utan att ha läst domen dock, som en brasklapp) faktiskt hålla med rätten om att de borde ha förstått att säljaren inte hade rent mjöl i påsen. Jag menar, man handlar knappast för så mycket pengar från samma köpare om man inte känner till vad det man handlar kostar i vanliga fall och man tycker sig göra riktiga fynd.

  2. Tack för alla länkar och uppmuntrande ord. Dela gärna på FB 🙂

    Benny L. Tack för informationen. Jag är själv inte så insatt i just det här fallet med kvinnorna, men det som intresserar mig är att vi ser de ”små” problemen men missar de stora.

  3. Väl talat! Trots det som Benny påpekar ang det specifika fallet, är det ju faktiskt så att vi väljer att inte se en massa problem som dagligen omger oss…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *