grönsakstankar

Går just nu på en grönsaksodlarkurs anordnad av LRF.
Inriktningen är ekologisk odling och handlar lika mycket om jordmån, växtnäring och avkastning som hur man ska kunna sälja sina produkter och få snurr på sin verksamhet.
Tydligen finns det inte så många grönsaksproducenter i jänköpings län och det beror nog väldigt mycket på vår härliga växtzon 4, förutom då den lilla remsan längs med vättern som har nästan zon 1….

Jag tycker kursen har varit intressant ur ett personligt perspektiv, förmodligen kommer jag inte satsa på någon storskalig grönsaksproduktion i framtiden, men jag vill absolut jobba mer med odling. Och som privat hobbyodlarnörd suger man ju i sig allt som handlar om odling.
Men även som representant för Rås gård är det givande.
Vi är ju inte bara producenter utan även konsumenter och det diskuteras mycket kring vad man ska göra med sina produkter och hur man ska få avkastning för dem.
Som inköpare till köket kan man ju också vända på det och få tips om var man kan få tag på produkter man eftersöker.

Hur man än vänder och vrider på det här med ekoodling blir jag mer och mer övertygad om EN sak.
Att odla eko i sin hemmaträdgård eller på Rås där odlingarna är relativt små är ju inget problem, man har täckmaterial (tex gräsklipp) i lagom mängd, och det är överkomligt att med handkraft gå och lägga ut det i odlingarna och rensa manuellt
Men när man tänker på alla konventionella storodlingar på flera hektar så kan jag förstå att ekoodling inte är lätt.
Frågan är då om det överhuvudtaget ska finnas storodlingar?
Jag tycker återigen att vi måste minska,,, alltså ALLA som kan måste odla lite själva och vi måste gynna småodlare, de måste bli fler.
Och sist men inte minst; vi måste vara beredda att betala ett högre pris för varorna!
Jag kan faktiskt inte se någon annan lösning.

4 thoughts on “grönsakstankar

  1. Jag kom just tillbaka till stan efter att ha hälsat på mina föräldrar som har en ekologisk mjölkgård, och vid middagsbordet förundrade mamma sig över att det inte är fler mjölkbönder som lägger om till ekologiskt – helt enkelt att det inte är fler mjölkbönder som börjar se på lönsamheten i ett vidare perspektiv än hur mycket korna mjölkar. För, som hon menade, om man ser till den egna foderproduktionen och vad man kan göra med den kan man påverka kostnaderna. Man har ju ändå vall oavsett om man odlar ekologiskt eller konventionellt foder, men genom att satsa på vallen och verkligen producera det grovfoder som korna behöver (med rätt halt av olika typer av proteiner, t.ex.) är man inte beroende av att köpa in foder utifrån.

    Nu handlar det här inte om grönsaksodling, men jag tänkte det som en kommentar till det här med storproduktion. Jag vet ju inte var du drar gränsen, men 30 kor äter rätt mycket foder under ett år.
    Naturligtvis blir det knepigare i stor skala än om man odlar i en egen köksträdgård, men ekologisk odling i större skala fungerar bevisligen också, och kan till och med bli mera lönsam om förutsättningarna finns.

  2. Tack för dina funderingar. Jag vet inte själv var jag drar gränsen, men 30 kor är ju inte mycket vad jag har förstått.

    Jag funderar mest bara över det här att allt måste göras i så stor skala för att det ska bli lönsamt och då tar man till knep och rutiner som inte alltid är så hållbara, men det beror ju helt på oss som konsumenter vad vi är villiga att betala för.
    Och jag tror att det skulle vara så bra för alla om en mindre odlare verkligen kunde leva på sin skörd, då kan fler hålla på och känslan för miljön skulle vara lättare att bibehålla.

  3. Hei Lille Heks!

    Jeg er så enig i dette innlegget (som alle de andre innleggene dine). Jeg har en knøttliten hage med bye fjell, og hur bratt som helst. Drømmen er å ha en liten hage med drivhus, og dyrke så mye som mulig som jeg og familien kan ha tilgang på til vinteren. Men hva kan man odle og preservera for vinteren? Og hvordan preserverer man? Jeg har ikke kjeller, men jeg undrer på om det hadde vært mulig å lage en jordkjeller? Vet du noe om disse tingene?

  4. Hej Malva!

    Låter som du har det ganska kallt där du odlar?
    Så jag vet inte riktigt vad som passar hos dig.
    Men du får testa dig fram! Odla sånt du gillar och vet att ni äter, så märker du snart vad som fungerar i din trädgård.
    Jag har inte heller någon jordkällare, saknar det, funderade ett tag på att bygga/gräva en. Men det var för omfattande, och för dyrt att köpa en färdig i byggsats.
    Vi förvarar inte så mycket färska saker över vintern, för att vi inte kan, utan odlar bara lagom mycket så att det går åt under hösten. Och en del får stå kvar i jorden över vintern, som palsternacka och jordärtskocka så kan man skörda dem på våren när jorden har tinat.
    En del går ju också att frysa in, men mest förvarar jag gröna blad som mangold och spenat och örtkryddor i frysen, de tar inte så stor plats.

    Hoppas du får ordning på din trädgård!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *