onsdagsfest

Dagens middag var pizza.
Hemkommen klockan strax efter 17, satte oss att äta strax före 18, bra jobbat om jag får säga det själv!
Degen gjorde jag imorse; Kallt vatten, lite olja, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, den fick jäsa hela dagen och var klar när vi kom hem.
Jag hackade alla grönsaker och frukt (…) och barnen fick lägga på sin egen pizzabotten.  Mycket uppskattat.
Såsen kokade jag snabbt ihop av hela burktomater, lite chilisås, ketchup och oregano som mixades.
Allt eko förstås!

pizza

Till det åt vi (ja, jag iallafall…)  kimchi som jag gjorde i helgen.

kimchi

 

Jag skar ett salladskålhuvud i grova bitar, la dem i en skål med saltlake (½dl salt utrört i 1 liter vatten).
Ställde en tyngd på och lät det stå över natten.
Nästa dag hällde jag av vätskan och sköljde kålen.
Blandade 1 msk riven ingefära, 2 msk finhackad vitlök, 1 msk socker och lite chilipeppar med kålen och tryckte ner i en burk så att vätskan stod över kålen.
Den har fått mogna 3 dagar nu och var god men stark, om jag fortsätter kanske den syras bättre och blir mildare,vet inte om jag kommer försöka eller äta upp den direkt…

Idag har jag också låtit barnen dra varsin vinnare till förra veckans tävling och det blir Katarina, Marita och Johanna som får ett varsitt pussel.
Tack för alla tips. Jag hoppas inspirationen och tiden infinner sig så alla blir nöjda 🙂

6 thoughts on “onsdagsfest

 1. Å vad härligt, kul att du gjort kimchi, jag har gjort det nån gång på före detta arbetsplatser med nån sorts ”fejk”tillsats som man blandar i, icke gott. Och idag åt jag faktiskt just kimchi på en mindre bra kinakrog. Var sådär, det verkade vara gjord på isbergssallad.?

 2. Söta barnen är. Längesen vi sågs nu. Mysigt att göra sina helt egna pizzor så man får det man vill. Gjorde vi också häromdan.
  Här har vi tradition att städa skafferiet efter jul och ställa fram allt med kort bäst-före-datum. Så nu blir det lite annorlunda rätter. Kul och man får nya favoriter. Elviras nya favvo är klappkräm…tror jag hittat det receptet hos dig. Hittade en kartong med sojabönor också…har du tips på vad man kan göra med dem? På kartongen står hur man groddar dem…vet du om det är gott? Kram och ha det så bra. Mia

 3. Katarina; Ja det ska jag 🙂

  Linn; testa igen, det var gott! Ska pröva med rättika nästa gång. Och egentligen är det ju inte så olikt surkål så man kan nog ta vilken grönsak som helst, det är ju bara det där med saltlaken som gör det lite speciellt och alla kryddorna.

  Mia; Ja vi måste ses snart, barnen pratade faktiskt om Elvira häromdagen. Ni får komma ut hit och leka lite, men jag kan inte erbjuda något bad i en sjö…

  Gunilla; Ja ibland kan de tindra!

 4. En tips är att man kan lägga lite rättika (antingen rivat eller fyrkantig) tillsammans med salladkål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *