honung som vinterföda

Äntligen har jag hittat något skrivet om invintring med honung!
Har ju funderat över detta tidigare, men de flesta verkar tycka att man är lite puckad om man vill ge honungen till bina…
Men för mig känns det väldigt skevt att producera honung, nära och naturligt, men sen ersätta bina för förlusten med socker från sockerrör, från andra sidan jorden….
Då blir inte honungen särskilt närproducerad längre.

Dessutom borde det ju vara mycket nyttigare med honung för bina.
Deras naturliga föda liksom.
Den innehåller bra enzymer, vitaminer och mineraler, sånt som vi människor utnyttjar, men vad matar vi de stackars bina med?
Jo, vitt socker…

När jag tog upp frågan på bikursen förra året pratades det om att bina lätt får utsot om de har kvar hösthonungen i kupan över vintern.
Men kursledaren tyckte att sommarhonung borde gå bra.

invintring

Nu har jag läst en artikel i Bitidningen om en Per Eriksson som faktiskt gör precis så.
Sparar 5 ramar heltäckt sommarhonung och 5 ramar halvfyllda som han sedan ger tilll bina som vinterfodring.
Han berättar att han knappt haft några vinterförluster sedan 2002.
Att avstå några ramar honung har man igen på starka, friska bin och dessutom slipper man ju köpa socker, som ju också kostar lite, om man tänker på det rent ekonomiskt….

9 thoughts on “honung som vinterföda

  1. Låter helt klart som en bättre lösning!

    Blev tipsad om ”The Meatrix” (animerad kortfilms parodi på ”the Matrix” om den storskaliga köttindustrins ”hemlighet”) titta in här http://www.themeatrix1.com/ riktigt bra! /Jeppe

  2. Låter jätteintressant! Just det här har jag ju också funderat på, fast jag inte har några bin själv. Däremot har jag börjat använda allt mer honung på sistone, och funderat på om det i slutändan är mer miljövänligt med närproducerad honung om bina ändå vinterfodras med importsocker, precis som du skriver.
    Kanske borde tipsa mina biodlande bekanta…

  3. Hallåj
    Min ena svärförälder dr karlsson har bin och invintrar med socker… vet inte själv så mycket om detta men jag ska prata med honom och se … som sagt, socker från andra sidan jorden till närproducerad/lokalt producerad honung… intressant i allafall.

  4. Tjohoo! Jag tänkte väl det…
    Jag hade nästan redan bestämt mig för att blanda honung och socker som foder i vinter. (alltså inte blanda ihop det, utan invintra på båda..)
    Detta ger mig bara mer vatten på min kvarn. Inge förluster sedan 2002.. Alla biodlare jag känner förlorar samhällen emellanåt. Jag förlorade mina första nu i vinter. Visst måste bina få ett starkare immunförsvar om de får äta sin ämnade föda!? Då måste dom ju klara varroa-angreppen och sjukdomar bättre, tänker jag.

    Har uppdaterat bloggen förresten (kunde inte låta bli, jag saknade det..)

  5. Trillade in på din sida och den tänker jag följa! Mycket intressant att läsa om, blev väldigt inspirerad av det ekologiska bröllopet och dina trädgårdsplaner.

  6. Jag är också på jakt efter mer info om invintring på honung. Känns som det enda självklara alternativet! I vilket nummer av Bitidningen hittade du artikeln?

  7. Ja, det var väl senaste numret i början på juil (har den inte själv så jag kan inte kolla…) Har inte tagit mig i kragen och blivit medlem i Sbr än… 😳

  8. Hej !
    Hur gick det för dig?, har du invintrad några bisamhällen med bara honung?
    Fundera att testa i år , så jag hålla på och leta efter lite info. ..
    Mvh, Marco

  9. Hej!
    Som jag förstått det så är ju just honungen binas egna föda. Att vi tar den ifrån de känns lite elakt? Eller?
    Borde därför vara självklart att lämna deras egna mat till de? Älskar honung men har börjat få dåligt
    samvete över att jag köper det då jag inte vet hur det påverkar dem. En tredjedel av alla bin har numera försvunnit?
    Kanske är det så att vi människor, och vårt socker, bidrar till en obalans. Om det var meningen att de skulle äta rent socker så hade de gjort det, tänker jag.
    Jag köpte därför någon slags agave-sirap (dock från centralamerika). Blir inte klok på vilken honung jag
    ska välja på Ica Maxi. Är den ekologisk så är det från runtom hela Europa. Är den närodlad från där jag bor har den ingen
    märkning alls. Men tänker ändå att närodlad av mer privata aktörer är det allra bästa för att de antagligen har en relation till sina bin.

    /Orolig honungskonsument

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *