Hur då? Del 7

Det här blir förmodligen den sista texten på temat Hur då? före konferensen med samma namn.
Det är Martina Berg, Energi-och klimatrådgivare i Tranås som skrivit.

Det som är både positivt men ack så frustrerande är att de flesta är eniga om att tekniken och kunskapen för hur man lever i ett klimatneutralt samhälle finns – den används bara inte. Vad man då kan göra är att försöka skapa efterfrågan på klimatsmarta alternativ eller tvinga fram användningen av dem; troligtvis behövs både morot och piska för att vi alla ska sträva åt rätt håll. De två områden som jag tror vi måste fokusera på för att klara klimatutmaningen nu är transporter och konsumtion som är svåra problem att komma åt. När det gäller transporter så tror jag trots allt att samhället måste gå in och framför allt göra transporter över hela jorden dyrare, samt tillhandahålla bra transportsystem genom att erbjuda förnybara bränslen till våra bilar, se till att vi kan ta bussen till jobbet och att det finns snöröjda cykelvägar när vi ska till gymmet. Sedan finns det en stor del av klimatpåverkan där jag tror att vi som privatpersoner måste ta saken i egna händer; vår konsumtion.
Varje vara vi köper påverkar världen på olika sätt. Om det fanns ett system för att kommunicera ett helt produktionsled för den varan vi väljer på butikshyllan så skulle vi kunna göra fler medvetna val. På cigarettpaketen tvingas tobaksbolagen att redovisa vilken hälsopåverkan rökning medför; kanske ska information om produktionssättet och det sammanlagda ekologiska fotavtrycket finnas på produkter också? Trots att vi inte har all denna information idag när vi står inne i butiken så kan vi fortfarande utöva vår konsumentmakt genom att ställa frågor och handla lokalt och använda de guider som finns i form av olika oberoende miljömärkningar.

Så istället för att drabbas av handlingsförlamning inför klimatfrågan bör vi framhäva nödvändigheten av att alla drar sitt strå till stacken och att det idag finns så mycket man kan göra för att minska sin klimatpåverkan. Man ska nog inte heller underskatta värdet av att framhålla vikten av solidaritet mot vår omvärld och de många länder i världen som inte har råd med den klimatanpassning som kommer att krävas i framtiden. Lösningarna finns där, det gäller bara att använda dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *