koldioxidutsläpp vid flygresa

Vi har diskuterat om man ska semestra i tex frankrike skulle det då vara bättre att ta bilen än att flyga. Man vet ju att flyget släpper ut mycket växthusgaser, men är det ändå bättre att ta bilen (som ju också är en miljöbov) eftersom det får rum så många fler i ett flygplan?
Jag var tvungen att mejla naturskyddsföreningen. Här kommer hela svaret som jag fick.
Förutsättningen är att man åker 5 personer i en bil.

”Flygresan tur och retur motsvarar 820 kg koldioxid per person.
Om bilresan är 170 mil enkel resa, dvs 340 mil t o r, och
kodlioxidutsläppet ligger på sådär 200 g per km, så lär det totala
utsläppet av koldioxid bli så där 780 kg, dvs 160 kg per person”

Alltså; bättre att åka bil!

10 thoughts on “koldioxidutsläpp vid flygresa

 1. Å så ser man mer, man kan stanna och kolla in massa häftiga ställen på vägen, och geografikunskaperna blir bättre 🙂

 2. Hej,

  Jag är Fredriks Carolines lillasyster Alexandra och en beundrare av din blog!
  Undrar bara om SNF nämnde någonting om vilken sorts bilar de baserade siffran 200g/km på? Om det är den nyaste sorten som ändå är ganska ”ren”? Eller ett medeltal av nya och gamla! Bara om du fick veta nåt mer:-)

  Trevlig helg! /Alexandra

 3. Som yngre åkte jag med familjen till Frankrike. Då tog vi bilen men för att chauffören skulle få vila lite så åkte vi tåg (där bilen också fick en plats) mellan norra Tyskland och en bit ner i Frankrike. Antar att det rent miljömässigt var ett bra alternativ.

 4. Hej Alexandra vad kul att du gillar min blog! Bra fråga! Jag tänkte inte ens på det… men svaret i inlägget var det hela jag fick, så nej, jag vet inte…
  Hälsa Fidde och Caroline om du träffar dem före mig.

  Luft till salu: Vad smart med bilen på tåget! Kan man åka så nu med?

 5. måste bara lämna mitt avtryck. Jag hittade din blogg i dag och har sträckläst den från du började skriva. jätte bra verkligen! Jag är en just nu hemma mamma med en 1 åring och en liten påväg. Vår familj kämpar mot vår lust att konsumera för att leva ut vår längtan att leva enklare. Vi är långt ifrån duktiga än och faller ofta dit i för vår köpiver.Vi köpte just vårt hus på landet och lämnade storstadens stress. Nu fixar vi för fullt för att kunna odla lite smått å gott själva.Jag blir mycket inspirerad av de du skrivit om dina odlingar. Vi kör med tygblöjor och kan inte annat än hålla med dig om allt det du skrev. dom är toppen! Jätte kul att du delar med dig av din trädgård, leva med barn och dina fina recept. Jag sparar din blogg som länk och kommer komma igen!

 6. Terese: Vad kul att du gillar min blogg, och tack för presentationen, man undrar ibland vilka som är här och läser…
  Lycka till med förlossningen, (ett inlägg om sådana är på väg…) barn och hus och odlingar och konsumtionslust, och välkommen tillbaka!

 7. Om ni sätter bilen på tåget en bit blir det ännu mer miljövänligt! Och visst måste vi fortsätta att resa men göra det med förstånd!

 8. Hallå
  Det är också så att avgaserna från flyget släpps ut på en högre höjd och detta är också en faktor i hur mycket skada dom gör. Så även om uträkningen hade hamnat på lika flyg/bil hade det varit bättre att åka bil 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *