kött… och andra dieter

Jag har precis läst klart ”Jordens herrar” av Pelle Strindlund.

I den jämförs dåtidens slaveri och argument för eller emot människohandel med dagens köttindustri och exploatering av andra arter.
Så många bra argument att vara vegetarian har jag aldrig förr råkat på, själv har jag inte ens tänkt så mycket på det,,, är ju mest nöjesvegetarian (alltså jag gillar ju inte att äta likdelar.)

Men det är klart att sen jag blev vuxen (det är snart 20 år sen jag åt en köttbit senast) har jag ju ändå kunnat glädjas åt att en vegetariskt kost inte bidrar till stressade deprimerade slaktdjur och inte bidrar till klimatförändringarna på samma sätt som en blandkost, men det är ett stort plus, vegetarian skulle jag varit ändå utan den vetskapen.

Har ofta haft diskussionen om LCHF-dieten med folk som råkat på den, att man ska äta mycket kött och ingen potatis eller andra rotfrukter, kanske blir man smal, det verkar ju vara så,,, men klimatet då och hur bra mår kroppen egentligen?

När man nu får höra att det kan vara köttindustrin som ligger bakom hela hypen med LCHF blir iallafall inte jag förvånad.

Men jag efterlyser lite kritiskt tänkande, allt är inte svart eller vitt.
Just nu verkar det stå mellan LCHF (dåligt för miljön?) och livsmedelsverket (bra för miljön?).
Jag tycker båda är skit för det går till ytterligheter!

Fram för naturlig kost, schyssta råvaror odlade utan miljöpåverkan.
Ja till potatis och rotfrukter, frukt och bär.
Helfabrikat med äkta fetthalt som gammeldags mjölk, vanlig creme fraiche och riktigt smör (inte margarin som livsmedelsverket vill att vi ska äta, som dessutom är riktigt dåligt för miljön eftersom det är gjort av palmolja från palmer som odlats där det förr växte regnskog)  inget jäkla light eller hittepåmat.
Men samtidigt mindre kolhydrater, vitt socker klarar vi oss bättre utan.
Helst inget vetemjöl heller men spannmål är inget gift, bara vi får ta del av nyttigheterna i hela kornet.
Och har man en gammal tupp hemma på gården som fått äta matrester så ser jag inget fel i att äta den heller om man tycker det är roligt.
Men lagom av allt och känn efter vad kroppen mår bra av, både fysiskt och mentalt är nog mitt förslag till nästa dietfluga.

 

5 thoughts on “kött… och andra dieter

 1. Jag håller med dig om varenda ord i det här inlägget! Vill dessutom passa på att säga att dina senaste lite höstmysiga inlägg kändes gott i hjärtat på nått vis!

 2. Förresten så tror jag att det i den nya dietflugan måste ingå ingredienser som är odlade så nära ens kök som möjligt, helst i den egna trädgården/balkongen/kolonilotten men också på de fält som omger den ort där man bor. Snarare än på andra sidan jordklotet (även om lite lyxig rättvisemärkt choklad någon gång då och också bör ingå, som en guldkant, inte vardagsmat).

 3. Tack Johanna, då är vi två 🙂
  Håller med om så närodlat som möjligt! Och ska man ha något från andra sidan jordklotet ska det vara något riktigt värdefullt som choklad, kaffe, nötter, kryddor och kanske inte i samma mängder som vi är vana vid…

 4. Hej!
  Det är en intressant debatt det här om LCHF – köttindustri – miljövänlighet osv.
  Så som jag kommit i kontakt med LCHF så innebär det INTE mer köttätande än en vanlig köttatare som även äter mycket kolhydrater i form av mjöl och socker.
  Men en LCHFare byter ut mjölet och sockret mot fett för att bli mätta (och smala och välmående) och ovanjordsgrönsaker äter de flesta LCHFare.
  Sen hur mycket man äter av rotfrukter, nötter, frön och gör avsteg med lite surdegsbröd eller liknande, beror på hur känslig man är mot kolhydraterna – hur mycket sådana kan man äta och ändå må bra.
  En del har ett sånt stort sockerberoende att de måste ta bort nästan alla kolhydrater för att inte sätta igång sockersuget.
  Vill du läsa mer om detta så skriver Anna Hallén mycket bra tycker jag och sen är boken Matrevolutionen intressant läsning.
  Själv har jag lagt om till LCHF där jag äter smör, grädde, cremé fraiche, ovanjordsgrönsaker, lite rotfrukter (men inte så mycket potatis) och en del frukt från trädgården. Köttet köper jag helst ekologiskt i butiken, eller som i höst – ännu bättre – då jag fått chans att köpa närodlat lamm och sen kommer jag slakta egna ankor. Ägg köper jag från en gård ett stenkast bort.
  Ingen krånglig mat, inte en massa tillsatser, inte så farligt stor miljöpåverkan (om man jämför med färdigmat å pasta å tillsatser å sånt…)
  Tänkte skriva lite mer, men snart är batteriet på datorn slut så jag avrundar här.
  Sköt om dig, familjen och djuren!
  Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *