landet ligger och vilar

Nu har jag gjort en kompromiss. Idealet är ju att inte använda jordfräsen. Alla de där nackdelarna med att den hackar sönder maskar och förstör jordstruktur, för oväsen och sprutar ut avgaser. Men ibland orkar man inte längre och måste kompromissa. Jag har ju trots allt skaffat mig jordfräsen för att använda. Men jag hade som plan att gräva i bäddarna och bara använda den på solrosytan och sen minska den ytan lite för varje år. Så att det blev mer och mer land med bäddar.
Men… efter den här katastrofsommaren när landet var vattenfyllt är det helt igenväxt av gräs och ogräs (jag har ju knappt rensat någonting sen början av juli. Så nu har jag tagit och fräst över alltihop lite ytligt bara för att få ner det. Och jag vet, alla rötter finns ju fortfarande kvar (och blir förmodligen fler) men jag hoppas kunna börja på ny rensningskula nästa sommar, ska skaffa mig ett platt järn eller vad detkallas så man kan gå och skära av allt grönt som kommer upp.

Nu har jag iallafall börjat täcka landet med allt möjligt som plåster på såren. Vi krattar löv varje dag och all gammal halm jag hade kvar blev ett värmande täcke. Det ser vackert ut tycker jag.

Även de frostskadade squashplantorna får bli ny jord.

4 thoughts on “landet ligger och vilar

  1. ”Man ska inte… Men ibland orkar man bara inte”… är det inte det som är själva felet i miljö tänkandet… Att man inte orkar… Det är ju just alla dessa kompromisser som orsakar milöförstöring… Man orkar inte cykla till jobbet utan tar bilen istället, man orkar inte leta upp alla ekologiskt odlade produkter utan köper det som finns i ica nära butiken tvärs över gatan…

    Inte för att jag över huvud taget skulle orka ha ett land… Men jag bara tänkte…

  2. Ja ja ge mig mer dåligt samvete…;)
    Nej nu tänkte jag inte alls på miljön utan mest bara på jordstrukturen i mitt eget grönsaksland. Och där är det bara jag som får ta konsekvenserna.

  3. Jag kör med jordfräsen när jag gör nya land. Ska man inte göra det? JAja, här blir det fint och bra i alla fall och om man sätter potatis så blir de inte så mkt ogräs och jorden blir jättelucker och fin.

    Flyger gör jag aldrig… men jag cyklar å andra sidan inte heller…

  4. Ja, jag tror nog att det blir bra i mitt land med, min mamma har alltid kört med jordfräs och hon får alltid stora skördar av allt möjligt. Men om man ska följa de här olika ekologiska odlingsmetoderna typ organisk biologisk odling och allt vad det heter, så ska man ju bara täcka med organiskt material, kompost och loknande och möjligtvis handgräva eller vända lite med grep, för att inte störa mikroorganismer och andra små djur. De lever ju på ett visst djup där nere i myllan och vänder man på alltihop med jordfräs så vänder man ju bokstavligt talat på hela deras värld. Sen hackas jorden (och maskarna) sönder och kan bli kompakt, jag antar att det är så att jordstrukturen byggs upp under lång tid av olika gångar som djur och rötter gör och att jordfräsen även förstör det. Men jag har ingen stor erfarenhet av vare sig det ena eller det andra, då mitt grönsaksland bara är två år gammalt, så jag prövar mig fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *