lite funderingar kring det här med handel

Jag har ända sen jag öppnade butiken funderat mycket på det här med att ge rabatt till personer jag känner. Lite kluvet…. Jag vill ju gärna vara snäll och ge bort mat till alla som kommer, men det funkar ju inte.
Att hälften som kommer och handlar hos mig är personer jag på ett eller annat sätt känner gör ju inte saken lättare.
Jag har diskuterat med min kollega och kommit fram till att inte ha några rabatter.
Bättre att kunna ge bort en present då och då spontant istället.

Idag slog det mig att många som kommer in och tittar kanske också känner sig tvugna att köpa något just för att de känner mig…
Konstigt det blir!
Det är ju mycket roligare att sälja något som någon verkligen vill ha och jag vill även att folk ska kunna komma in och bara titta, gå hem och fundera och sen återkomma när de har bestämt sig.

Jag vill att alla kunder, både kända och okända bara köper det de verkligen vill ha och har lust att betala det pris som jag har satt. Så det så! 🙂

7 thoughts on “lite funderingar kring det här med handel

 1. Knivigt dilemma det där. Samma sak för oss som har en färghandel i familjen; vart går gränsen och hur mycket rabatt ska man i såfall ge?
  Tycker ni resonerar klokt i att vara konsekvent och hellre överraska med oväntade presenter.

  Du, förstår om du har fullt upp nu men jag har kommit över intressanta fakta gällande gifter i plast som ligger uppe på bloggen nu. Tror att du skulle kunna tycka det är intressant!

  Sköt om er alla!

  Kramalin

 2. Tack för tipset Malin!
  Nej just nu är det lite mycket och jag hinner tyvärr inte följa alla bloggar så ofta som jag skulle vilja. Du är nog den flitigaste bloggare jag känner så det är naturligt att jag missar en hel del… sorry, men tack för att du tipsar.

 3. Jag kommer ihåg en kille som går runt på stan här i Stockholm. Han säljer cd-skivor med blandad musik och påstår att pengarna ska gå till nåt räddningsprojekt i Sydafrika eller nåt sånt.

  Det jag gillar med honom är att hans cd skivor kostar typ 50 kr. Men om du är student kan du få betala 25 kr eftersom du antagligen inte har så mycket pengar då… Om du inte har 25 kr så kan du få betala 20 kr om du bara skulle ha det.

  För honom är det viktigare att i alla fall få någonting än att få precis det priset han har satt upp…

  Det är också ett sätt att tänka på.

 4. Häromdagen pratade jag med en kompis som är konsthantverkare, hon berättade att på deras utbildning hade de fått lära sig att vänner, familj och släkt ska man ABSOLUT INTE ge rabatt, de ska vara våra största supportrar och vilja vårat bästa och därför betala MINST fullt pris!
  Rätt vettig tanke egentligen, men inte så lätt att leva efter… Många förväntar sig nästan att få ”vänskapspris” och det är klart att jag ofta gärna vill göra en vänskaplig gest…
  Jag har nog gjort lite som du tänker, jag försöker hålla ganska fasta priser, men ger gärna bort lite extra i present då och då.

 5. Ja visst borde de nära och kära vilja sponsra och hjälpa, men ofta har man ju redan fått så mycket på annat sätt så man också vill ge tillbaka…

  Kristoffer: Jo, visst så är det för mig med, men man måste ju också få in pengar för att kunna fortsätta med det kall man har. Annars kanske man inte har råd och måste göra något helt annat meningslöst, för att ekonomin ska kunna gå ihop.
  Och ren välgörenhet är ju en helt annan grej… då värderas inte arbetstiden man lägger ner på samma sätt.

  Och rabatterbjudanden är ju faktiskt bra. Det är liksom mer rättvist att alla får samma chans.

 6. Känner igen det där! Men om alla ska ha rabatt så undergräver ju det din verksamhet! Nej, skäms inte för att ta betalt! Vännerna ska vara dina supportrar! Även jag har en liten butik och man vill ju sälja. Hellre att kunderna köper en ordentlig sak hos mig än skräp någon annanstans! så jag har tre olika strategier
  * bra varor
  * lite mindre ”marginal” till mig (lägger inte på så mycket och ännu mindre på ”bra” varor)
  * ger en liten ”giveaway” när jag tycker det passar tex ett gratis grattiskort till paketet och sånt för att glädja kunden…

  samt att jag har slutat bearbeta dom i min vänskapskrets som inte vill köpa hos mig och istället satsa på dom som faktiskt kommer hit….

  på planeringsstadiet finns även lite utlottningar, procenter och andra presenter till dom som redan är kunder…

  Lycka till! Anna / KoKoBellot / mammagumman / http://mammagumman.kokobello.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *