Ljumma dagar och höstbäddande

Ännu ingen frost i sikte och det är redan oktober! Här på Småländska höglandet brukar vi alltid ha någon frostnatt i augusti som tar alla squash-och pumpaplantor. Det här är första gången jag tagit in alla frukterna och rivit upp plantorna innan de har säckat ihop på grund av vädret.

En rejäl hög med bladmassa har det blivit. Jag älskar hösten när man kan få ihop mycket material att täcka bäddarna med. Känns mysigt att boa in odlingen inför vintern. Jag hämtar obrunnen hästgödsel som jag lägger på som täcke, ovanpå det lägger jag gammal ensilage och sedan ogräs och annat uppdraget och bortrensat. Då får inte ogräset fäste men blir till fin jord ett annat år.

I år har rosenskäran verkligen tagit över landet. Jag har inte sått en enda, allihopa har frösått sig själva. Men det är vackert.

 

Tidigare under sommaren hade jag inte stort hopp om majsen, på grund av torkan. Den är ca 1,20 m hög, alltså ganska blygsam… men alla plantor har kolvar och nu när vi börjat skörda är jag mycket imponerad, varenda kolv är stor och välfylld. Ibland blir man överraskad. I år ska jag komma ihåg att spara en kolv för torkning som jag kan ta frö av till nästa år.

Rotselleri och rödkål har också vuxit på bra i år och får stå kvar i landet ett tag till.

Rotsellerins blast är grön och fin fortfarande.

Årets andra sådd av spenat, ”tyvärr” är frysen full, så de här får stå till nästa vår, för en tidig skörd.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *