lokal näringsresurs och tankar om chili

Det har varit kallt här och nu behöver verkligen det förodlade komma ut. Chilin har börjat blomma och tomaterna ramlar nästan omkull, så höga är de. Allt som jag har sått inne har växt så det knakat i år och jag skyller det helt och hållet på min nyupptäckta gödningsresurs. Marsvinen! Har använt deras bajs från buren till att göra gödselvatten att vattna med inomhus. Lägger ett par deciliter i en hink med vatten, låter stå några dagar och späder sedan med vatten i kannan. Det har funkat kanon och allt som står i små krukor har ändå trivts och vuxit. Med tanke på att alla chilisar som jag sådde i februari är så fina och kraftiga trots att de bara stått i fönster i rumstemperatur ser jag ingen anledning att skaffa extra belysning som många håller på att hetsa med under våren. Gillar heller inte att mina växter ska kräva extra energi i form av elektricitet. (Och jag vågar inte tänka på hur det skulle sett ut nu om jag hade varit extra tidig med tomaterna som är sådda i slutet på mars).

Om själva chilifrukterna inte hinner mogna innan skörd plockar jag bara av dem från plantan och låter dem ligga inomhus, de blir röda tids nog, precis som tomater. Men jag hör ofta att det inte funkar. Kanske det gäller vissa chilisorter, men inte de jag har odlat.

 

I påskas fick jag hjälp att sätta ny plast på tunneln och också att montera en dörr, nu håller tunneln värmen så idag bar jag ut alla krukor dit, men vågar inte ha dem kvar över natten. Ett jädra kånkande blir det nu ett tag framöver.

 

Det ska bli väldigt skönt att plantera ut så småningom för plantorna skymmer ljusflödet in i rummet. Men det kan jag leva med.

Rotsellerin står fortfarande i små tidningspapperskrukor jag hoppas rötterna inte hämmas i utvecklingen, bladen är frodiga och gröna i alla fall, pga av marsvinsgödning.

I helgen som gick hade vi träff med odlingskursen, bland annat gjorde vi ett inspirerande besök i Hattsjöhult och hade otrolig tur med vädret, helt rätt dag att vara utomhus och strosa runt i odlingar.

One thought on “lokal näringsresurs och tankar om chili

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *