matsvinn

I DN har det skrivits en del nu i dagarna om maten vi slänger.

Var fjärde kasse mat som bärs hem slängs…

Att det börjar komposteras och göras biogas av matrester är bra, men det är ingen helhetslösning.

Att göra biogas av mat som skulle gått att äta är inte särskilt resurssnålt.
Det ger tillbaka 10 % av dess klimatpåverkan.

Inget ont om biogas, det är ju väldigt finurligt att göra något bra av det som blir över, det som ingen vill ha.
Men varför blir det så mycket över som ingen vill ha?

Mat borde ju rimligtvis produceras för att ätas.

I början av 90-talet slängde vi i Sverige ca 3 miljoner ton sopor. Idag, när vi har blivit mycket bättre på att sopsortera och återvinna slängs det ungefär 4 miljoner ton sopor…

Hur går det ihop?

Avfallsmängden följer ofta konjunkturen, har vi mer pengar blir det också mer sopor.

Att mat kostar tror jag är bra, då blir folk mer benägna att vara rädd om maten och använda den på det sätt som det från början var tänkt i produktionen.
Att ätas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *