mmmm…..bondbönor…

Vi äter ju ganska mycket bönor och linser här hemma, (för att vi inte äter kött.) Men jag tycker inte att alla bönor är lika goda. Vissa kokar så lätt sönder och blir mjöliga och tråkiga. Mest använder jag kikärtor, för att de alltid håller ihop och har en god nötig smak.
Sojabönor är också bra och lite ”tuggiga”, men jag glömmer lätt bort dem. (Köp de ekologiska! Jag hoppas och tror att regnskog inte blir skövlad för att den ska odlas…) 
En ny favorit är mungbönor om de bara inte kokas för länge. Passa!

Men ingen av alla dessa exotiska bönor slår vår inhemska bondböna!!

Jag har skördat i landet nu och nästan förätit mig på dem (om man kan göra det?)
Jag fattar bara inte att jag har missat att de är så goda, förra året mixade jag dem mest i burgare eller hade i ängamatssoppa.
Men de är ju så goda naturella, bara kokta. Med sitt lite skrynkliga nästan sega skal, som gör att de inte kokar sönder så lätt och sitt fasta goda inre.
Om jag kunde hitta någon svensk ekologisk odlare av bondbönor som man kan köpa hela vinterförrådet av så kommer jag aldrig att köpa en enda kikärta till!

Marinera bondbönor i 1dl olivolja, 3 msk äppelcidervinäger, ½tsk örtsalt ½msk torkad dragon och hackad gräslök. Gott till allt eller att blanda i en potatis eller couscoussallad.

Har även hört att en enda bondböna, ger en bebis hela dagsbehovet av protein. Synd bara att tjejerna inte är lika lyriska som jag.

7 thoughts on “mmmm…..bondbönor…

 1. Otroligt gott med bondbönor! Tyvärr är mina barn inte så entusiastiska heller. Vi tvingar i dem en ”smakböna” då och då…

 2. Oh, ja, bondbönor är SÅ gott! Och dessutom ganska lätta att odla. Definitivt något för självhushållaren. De och grå-/blåärtor!

 3. Joakim: Menar du att grå och blåärtor är samma sak?
  Jag ska verkligen försöka odla mer bondbönor näst år (det sa jag iofs förra året också och ändå räcker de aldrig. )

 4. Oj vad jag blir nyfiken på bondbönor nu! Kanske jag kan odla lite i mammas trädgårdsland nästa sommar… Hon är inte så pigg på just bönodling, och de somrar hon har haft bönor har det varit vaxbönor. Och så odlar hon förstås alltid sockerärter, till min stora förtjusning… Tror att det är jag som äter mest av dem även om jag inte ens bor hemma längre. 🙂

  Jag blir lite nyfiken på vad man kan göra med mungbönor också. Har bara groddat dem hittills, men det skulle ju vara kul att hitta fler sätt att använda dem. Vad brukar du laga för mat med dem?

 5. Mungbönor kan man använda på precis samma sätt som andra bönor, fast de liknar lite mer linser i användningsområdet eftersom de är små, (man kan smyga in dem lite lättare i mat när man inte vill att det ska märkas…)
  Jag har gjort samma snabbmarinering som till bondbönorna i det här inlägget och det blir jättegott.
  Ha dem i soppa, gryta, lasagne ja allt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *