och så sista honungsburken…

Nu är vi inne på den sista burken från sommarslugningen. Aldrig har vi väl ätit så mycket honung tidigare. Men det är gott när man vet vilken möda man har lagt ner på det.

sista-honungen

Visserligen har jag en liten skvätt kvar i garaget, fortfarande stående i avrinningstunnan och inte rörd en enda gång. Så den lär vara väldigt kornig.
(Jag höll mest på att måla hyllor till butiken i höstas när jag borde rört).
Men vad gör väl det… den är nog lika god för det och det är inget fel på honung bara för att den är kornig.
Hörde föresten att grannens bin hade varit ute och flugit i lördags! Så nu är det snart vår.

2 thoughts on “och så sista honungsburken…

 1. Kornig honung måste ju funka finfint som ansiktspeeling? Jag brukar rengöra ansiktet med honung när jag duschar på morgnarna (tycker inte att ansiktshuden behöver så kraftig rengöring på morgnarna, det är ju bara hudens eget fett), och den senaste burken var kornigare än sin föregångare. Jag gillar det, kornen är lagom små, och funkar som peeling om man är lite snabb – de smälter ju ganska snabbt i kontakt med kroppsvärmen. Det skulle nästan få vara lite mer kornighet i honungen…

  Jag vet inte om du som biodlare tycker att dte är helgerån att använda honung som ansiktsrengöring? Jag skulle gärna bli bättre på att använda honung i köket också, men det går långsamt. Brukar göra varm choklad på mjölk, kakao och honung, och det blir jättegott. När jag bakade lussekatter till jul bytte jag ut knappt hälften av sockret mot honung också, men mer vågade jag inte byta eftersom jag inte är van att baka med honung. Om du har bra honungstips får du gärna dela med dig av dem på bloggen!

  Och hur är det, är det generellt mer miljövänligt att använda honung istället för socker? Bina matas ju med socker när vi tar honungen ifrån dem, men å andra sidan gör ju bina väldigt mycket gott för naturen som inte sockerbruken gör…

 2. Tack för tipset, det ska prövas.
  Helgerån tycker jag inte, jag hade ju tankar på att göra mjöd av all min honung så att använda den som ansiktsrengöring är väl inte värre 🙂

  Jag är inte jättebra på att använda honung i specifika recept, men jag slänger ner en klick lite då och då, i brödbaket, eller maten. Tomatsås tex är ju gott med lite socker, ta honung istället. Eller en stark currywok kan också behöva rundas av.

  Jag tror du är inne på rätt spår det där med miljönyttan. Bina gör ju så mycket bra!
  Men jag har funderat rätt mycket på att bara ta en del av deras honung och sen låta dem ha kvar så de klarar sig över vinter, just för att slippa köpa socker som är odlad någonannanstans… Vi får se hur det går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *