revolt mot skönhetsindustrin

Ok, jag har blivit med tweenie.
På Vi föräldrars sida kan man läsa om fasen som kommer i 9-11 årsåldern att; ”Nyfikenhet på mammas eller pappas värld är centralt för tweenien. En tweenie övar sig nämligen på att bli vuxen. På att försöka begripa världen och hur de vuxna tänker – och gör. Kompisar och självbestämmande står i centrum. Att vara som alla andra, och passa in, är otroligt viktigt.”

Här har skönhetshetsen börjat, smink och kläder…
För det är ju så de vuxna gör…
Som jag har fasat för det, att varken vilja kritisera och moralisera (över konsumtionssamhället och vad det gör med tjejer) och samtidigt förstöra kreativiteten och glädjen att upptäcka en  ny värld, eller vilja uppmuntra och elda på lågan att det är viktigare hur vi ser ut och vilka prylar vi omger oss med, än hur vi är mot varandra.

Att vi ska vara missnöjda och vilja passa in för att konsumera mer, att vi ska hetsa med mat och träning för att inte ha tid eller ork till viktigare samhällsengagemang, det är så svårt att förmedla det till en 10-åring. Men jag försöker utan att verka alltför mossig.
Det blev en kompromiss när det önskades en spa-eftermiddag med tjejkompisarna.
”Då får ni göra ansiktsmaskerna av sånt som går att stoppa i munnen och som vi har hemma! Och gurkorna ska vara ekologiska.” (Det är viktigt med gurkor för så gör ju vuxna…)

Entusiasmen är det inget fel på och researchen var nogran, här en test med ansiktsmask gjord på yoghurt, olja, kakao och istället för honung lite sirap…!

 

2 thoughts on “revolt mot skönhetsindustrin

  1. Så sant! Man kan göra de mesta både städ- och hälsoprodukterna från enkla saker man ofta redan har hemma. Själv har jag helt slutat med schampo och kör oftast bara med vatten och ibland med bikarbonat och äppelcidervinäger 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *