Startåret, säsongen som gått

Det här året har varit ett snällt odlingsår, lagom mycket regn, lagom mycket sol. För mig var det första odlingsåret på en ny plats. Här kommer några bilder från juli. I ett tidigare inlägg visade jag hur jag förberedde förra hösten för att kunna odla, i alla fall något, i år. På den yta som syns på den första bilden låg en presenning hela vintern. I våras grävde jag upp jorden och vände bara på den så grässvålen låg nedåt. I det sådde jag och planterade ut en del förodlat. Större frön gick bra, olika sorters bönor till exempel. Utplanterad tunn purjo funkade inte, förmodligen lyckades inte rötterna etablera sig ordentligt eftersom det fanns luftfickor under ytan i och med att grässvålen inte var bearbetad. Kålen fick en genomarbetad djupbädd med gödsel i botten så den mådde prima.

Några få potatisar hamnade också i landet med upp och nedvänd grässvål. Det funkade bra. Just den här ytan har väldigt fin matjord, ca 50 cm djup, det verkar som någon har odlat här tidigare, även om jag inte kunde se några andra spår av det.

Den andra ytan täckte jag i höstas med kartonger (fick tag på emballage från en köksrenovering) och många skottkärror halm som jag släpade hem över åkern. I våras gjorde jag vallar av obrunnen hästgödsel direkt ovanpå halmen, där jag fyllde små diken med planteringsjord, som sedan såddes. Det var egentligen bara pumpa, squash och majs som trivdes med den behandlingen, vilket jag misstänkte. Obrunnen hästgödsel är inte vänligt mot små plantor även om de först tog sig upp i den lilla jord de fått. Däremot nu framåt hösten växte mangolden till sig i en sån bädd, när det blev lite svalare och fuktigare och rötterna hade hittat ner till jorden. Sättlöken däremot blev det inte något av alls. Det var så tydligt att den saknade riktig jord att växa i. Den här ytan är väldigt lerig, helt olikt den andra delen med fin matjord.

Mitt emellan de två landen står det 5 st vinbärsbuskar som varken blommade eller gav några bär i år, det var samma sak förra året och då beskar jag dem ändå i vintras. Jag funderar på att gräva bort dem och göra ett stort land av alltihop, eller plantera nya buskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *