Syrad squash

Nu har squashen börjat rulla in. Jag tänkte räkna dem i år. Förra året gjorde jag en inventering av alla som jag hade skördat och som jag inte hunnit ta hand om vid ett och samma tillfälle, då var den siffran uppe i 50 st! Men jag räknade inte totalen för säsongen.

Främst odlar jag mycket squash för att kunna syra. Fortfarande har jag två burkar syrade grönsaker kvar i källaren från 2020, trots att jag äter varje dag.

Idag blev det tre premiärburkar för 2021. När jag syrar börjar jag alltid med att hälla upp vatten i kannor, jag väger kannorna och häller i salt, ca 3% alltså 30 gr på en liter. Rör runt då och då medan jag förbereder alla grönsaker. Saltet ska lösa sig ordentligt innan det hälls i burkarna. Det blir oftast bäst när man har en blandning av grönsaker, men det är ju inte alltid det finns så många olika sorter att tillgå samtidigt. Jag försöker dock alltid ha i lök eftersom de innehåller mycket socker och får syrningen att komma igång bra. Idag blev det squash, lök, vitlök, kålrabbi och för smaksättning dillkronor, citronverbena och rosmarin.

När grönsakerna är skurna i bitar och lagda i burkar häller jag på vattnet och tar en liten fryspåse med lite vatten i, knyter ihop och klipper av överbliven plast och lägger på som en tyngd, för att hålla grönsakerna under vattenytan. Stänger locket och skriver datum på. Sen låter jag burkarna stå cirka en vecka i rumstemperatur i ett köksskåp, för att sedan flytta ner i källaren. Klart att äta efter ca 1 månad, men blir bara bättre efter längre tid.

One thought on “Syrad squash

  1. Jag läste just om hur du mjölksyrejäser squash så nu ska jag försöka med en burk. Förutom lök och kryddor kommer jag att ta lite vitkål för att få igång jäsningen.

    I boken Mjölksyrejäsning av Annelies Schöneck står det att man ska ha 1-1,5 % salt för att förhindra botulism. ditt sätt att beräkna saltmängden blir inte rätt. Väg upp 1,25 gram salt för varje liter som det gå i en burk/kruka och fördela saltet allt eftersom du fyller på burken/krukan med grönsaker för då vet du att det blir lagom mycket salt. Med 3 % i vattnet kan det bli för lite salt för man vet ju inte hur mycket själva grönsakerna väger och hur mycket vatten det blir.

    Bra tips med plastpåsen.

    Hälsningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *