Vad är det som är fel?

Funderar hur det kunde bli såhär.
Hur kan alla gå och tro att vår ekonomiska värld är den enda sanna?
Kan det bero på att alla tror att någon annan vet bättre och följer strömmen?

Att vår tillväxtsaga började någon gång på 40-talet har jag skrivit om tidigare, att det sedan hänt en massa saker de senaste 70 åren som spätt på den här berättelsen och gjort att vi målat in oss i ett hörn som är svår att ta sig ut från gör inte att vår verklighet är sann.

Jag tror finansbubblan är just en bubbla.
Alla köper och lånar så länge vi tror att allt går upp, tillväxten, BNP…
Men BNP är bara ett mått på hur snabbt vi kan omvandla naturresurser till skräp.
BNP mäter inte hur väl ett land brukar sina naturresurser, utan förbrukar.

Kritik man kan få utstå om man motsätter sig den ekonomiska tillväxten och vår förbrukning är att man vill tillbaka till grottstadiet.
Ok, om det är det enda möjliga för att behålla vår miljö och ekosystemen. Men jag tror det finns andra vägar.
Först och främst måste vi se till att gå från ett produktionssamhälle till ett tjänstesamhälle.
Fler måste producera mat på ett hållbart sätt. Vi kan inte ha så många prylar, vi kan inte jobba lika mycket och ha lika mycket pengar.
Pengar som tillslut inte är värda något då det inte finns mat att köpa för dem.
Fler måste ägna sig åt att laga hållbara saker som kan återanvändas och fler måste lägga tid på sociala kontakter för att bli mindre sårbara och ensamma.
Jag tycker inte att det låter alltför smärtsamt, men det kräver ett annat tänk.
Länk till; Omställning Sverige.

3 thoughts on “Vad är det som är fel?

  1. Jag borde verkligen ta tag i att läsa på om det här, för att ha argument att komma med. Nu är jag i det läget att jag tycker att det låter bra, men är inte tillräckligt ekonomiskt påläst för att inte kunna bli omkullpratad,

    I väntan på mer kunskap rekommenderar jag ändå Movits!-låten Balaclavaboogie. ”Snackar om systemet som om det vore omnipotent” och ”En bankrånare är inte en som rånar en bank, en bankrånare är en bank som rånar ett land”. Behöver jag citera mer av texten? Fick min 60+kollega att lyssna på den och skriva ledare med inspiration från låten, och han hittade dessutom Naomi Klein-kopplingar som jag missat, obildad som jag är på det här området.

  2. Nej, inte lätt att kunna allt… jag känner mig inte heller helt påläst, men börjar förstå vilket stort systemfel vi har lyckats få till, jag reder ut tankarna lite vartefter i fler inlägg.
    Tack för tipset ska lyssna på låten genast, om jag hittar den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *