varför inte göra det lite omständigt?

Allt i trädgården hänger ihop och jag gillar det.
Skulle klippa gräset igår och började fundera över vart jag skulle lägga gräsklippet.
Tänkte att ett litet land för tomater vid ankhuset skulle vara bra nästa år, så då fick jag börja med att gräva och rensa, sen lägga ut tidningar att täcka med klipp.

Dessutom hittade jag en annan yta där jag kanske kan ha potatis nästa år, så det blev täckning även där.
Jag gillar att täcka marken med gamla dagstidningar, det är symboliskt på något sätt, all skit som händer i världen får bli jord i mitt trädgårdsland och goda potatisar.

Innan jag kunde börja klippa fick jag plocka upp äpplena som fallit, det blev en hel korg full som blev äppelmos på kvällen och en skottkärra som fick bli marktäckning.

Gräsklippet räckte ju till slut inte så långt så jag täckte med den sista halmen.

Jag som bara skulle klippa gräset hade att göra hela dagen, men nu är det så fint.

7 thoughts on “varför inte göra det lite omständigt?

 1. En stilla fråga från en grööön mamma…. 😳

  Varför tidningar och gräsklipp? Tar det bort ogräs eller jordförbättrar eller vad? Kan/borde jag lägga det i befintliga land också?

  Jag och trädgården ser fram emot ditt svar 😉

 2. Inte lätt att ha koll på allt… 🙂

  Jag brukar göra nya land på det viset. När det är en tjock jordsvål och mycket ogräs (och jag inte har ambitionen att gräva nytt, fast det går att kombinera med täckning med) då täcker jag med tidningar (eller vad man har) och allt möjligt organsikt över, det kan vara löv, trädgårdskompost, halm eller gräsklipp.
  Till nästa år har det kvävt en del av ogräset och blivit lite mindre svårbearbetat, antingen fortsätter man att täcka och planterar plantor i landet (det är svårt att så frön) eller så gräver man då, mycket lättare än att bryta sig igenom grässvål, dessutom har maskarna fått det mysigt under vintern.

  Gräsklipp är egentligen lite lyx för det är så bra att ha i redan befintliga land bland växande gröda (det är jättebra att använda som gödsel, fuktbevarare coh ogräsdämpare hela säsongen)
  Bara det att jag tycker det växer bra ändå nu på slutet av säsongen så jag orkade inte gå och pytsa ut det mellan raderna (vissa växter ska heller inte ha så mycket gödning framåt hösten för att inte bara utveckla en massa blast…)

  Hoppas du fick lite svar… 🙂

 3. Tack fina du!

  Gräsklipp som gödsel visste jag inte 😳 Ska använda nästa år! Jag har inte gösslat mina land alls, men de verkar ändå leverera OK. Beror kanske på att landen vi tagit över inte brukats så mycket.

  Jag har ett land som översvälmas av kirskål, nässlor, tistlar men det är på perfekt plats för odling så du har hjälpt med tips. Jag hade planen att fräsa/vända upp landet till hösten. Nu ska det sparas tidningar för att läggas på landet.

 4. Gört!
  Nej, det brukar ju funka något år utan gödsel, men sen plockar du ju upp en massa näringsämnen med skörden så då måste det ner nytt och det fungerar alldeles utmärkt med bara gräsklipp om man har tillräckligt mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *