Mitt favoritjulbröd, som jag bakade till kvällens julavslutning med MP-gruppen;
Frukt- och mandelbröd
På kvällen:
4 dl vatten
12 fikon i bitar
3 dl russin
3 dl grovt rågmjöl
Koka upp vatten och blanda, låt stå övertäckt till mogonen.
På morgonen:
1,5 dl vatten
25 g jäst
0,5 dl olja
1,5 tsk salt
rivet skal av en citron
2 tsk kanel
2 dl hackad sötmandel
3 dl grahamsmjöl
ca 6 dl vetemjöl
Koka upp vattnet och blanda med det skållade.
Rör ut jästen i degspadet.
Tillsätt resten av ingredienserna (spara lite av vetemjölet), knåda.
Låt jäsa ca 1 timme.
Knåda lite och forma till två limpor och lägg dem i smorda formar.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in formarna längst ner och sänk värmen till 200 grader.
Grädda ca 25-30 minuter.
Ta ur brödet ur formarna, pensla med lite vatten och låt svalna inlindade i bakduk.
I mina limpor var alla ingredienser ekologiska, förutom jästen och saltet.
Låter gott – det ska jag testa!