Frukt-och mandelbröd

Mitt favoritjulbröd, som jag bakade till kvällens julavslutning med MP-gruppen;

Frukt- och mandelbröd

På kvällen:

4 dl vatten
12 fikon i bitar
3 dl russin
3 dl grovt rågmjöl

Koka upp vatten och blanda, låt stå övertäckt till mogonen.

På morgonen:

1,5 dl vatten
25 g jäst
0,5 dl olja
1,5 tsk salt
rivet skal av en citron
2 tsk kanel
2 dl hackad sötmandel
3 dl grahamsmjöl
ca 6 dl vetemjöl

Koka upp vattnet och blanda med det skållade.
Rör ut jästen i degspadet.
Tillsätt resten av ingredienserna (spara lite av vetemjölet), knåda.
Låt jäsa ca 1 timme.
Knåda lite och forma till två limpor och lägg dem i smorda formar.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in formarna längst ner och sänk värmen till 200 grader.
Grädda ca 25-30 minuter.
Ta ur brödet ur formarna, pensla med lite vatten och låt svalna inlindade i bakduk.

I mina limpor var alla ingredienser ekologiska, förutom jästen och saltet.

One thought on “Frukt-och mandelbröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *