apropå burkfrågan

Undrade i ett tidigare inlägg om det är någon skillnad att panta sina ölburkar än att slänga dem i metallinsamlingen och det är det. Snälla Sven har luskat och fått det här svaret:

”Returpack svarar att “alla burkar som inkommer via butiks automaterna blir till nya burkar. Man sparar 95% energi genom att återvinna dom. Burkar som går till metallåtervinning blir inte till nya burkar.”
Men skulle det gå att göra burkar av metallåtervinningsmetallen?
“Nej det skulle inte fungerar. Man måste då ändra metallens legering.”
Den metallen blir istället målarburkar, bilkarosser etc.”

Så nu blir det till att panta!

7 thoughts on “apropå burkfrågan

  1. intressant tanke!! som en parentes, vi bor i ett radhusområde som är relativt stort, inte någon som helst sortering har vi! tänk om vi hade det här nära oss, vad många fler som skulle anstränga sig! men saken är den att ska vi ha det får föreningen själv betala för bortforsling, då vill ingen vara med. och kommunen stödjer inte alls då det redan är överbelastning i kommunen och sopor måste köras långt och kostar pengar… ibland blir jag bara sååå trött, tror folk att det ska komma en liten fé och göra allting bättre utan att någon enda ska behöva anstänga sig? morr. hur går det med bina!!!??? är så nyfiken! dags att slunga något än?

  2. Jo, jag borde egentligen ha kollat i helgen, men hann inte. Min mentor säger att det är risk att de svärmar så jag borde gå in och kolla att de inte har byggt en massa viseceller och jag borde se om jag har en äggläggande drottning i det ena samhället. Det var rätt mycket honung i det ena samhället, ska bara skaffa silar och kärl först… Det är mycket nu… Till helgen kanske.
    Hur går det för er?

  3. Märkte att på pantapparaten på vårat coop finns det två knappar. En för att få ut kvitto och lösa ut pengarna i kassan, och en där man direkt skänkte pengarna till miljöprojekt. Himla bra. 5, 50 är ju inget man känner att man inte kan undvara. Dessutom tappar man säkert bort pantlappen innan man kommer till kassan….

  4. Smart initiativ med ”skänka knappen” frågan är bara hur många som använder den. Många tänker nog som jag: ”ända anledningen till att jag orkar gå till butiken med alla burkarna och panta dem är för att jag får pengar för dem så att jag har råd att köpa någonting annat”. Det känns som att det dessvärre endast kommer att vara miljömedvetna personer som kommer att använda knappen, och de är ändå så medvetna att de skulle aktivt söka efter en väg att skänka de där pengarna ändå.

  5. Enda anledningen till att jag orkar panta i butiken är att det är mer energieffektivt. Annars skulle jag slänga dem i metallinsamlingen. Men vi är olika….

  6. Det finns flera olika varianter där pantpengarna går till ”välgörande ändamål”. För mig är det en självklarhet att inte vara snål i de lägena!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *