Arbete kan inte ställas mot miljön

Den senaste veckan har det mesta i Tranås kommun handlat om jobben. En stor industri flyttar sin verksamhet till Italien och flera mindre industrier säger upp folk. Det är ett hårt slag för en så liten kommun som vår.

Förra veckan uttalade sig Miljöpartiet i Tranås om gruvan som är planerad i Gränna och efterlyste mer tanke på miljökonsekvenserna och riskerna kring den planerade verksamheten.

Jag har haft många intressanta samtal efter det med folk som är oroade och som tycker det är positivt att det även talas om riskerna politiskt. Hittills har diskussionen mest handlat om nya arbetstillfällen.
Men som vi även lyfte i artikeln är vi skeptiska till om det kommer bli fler arbetstillfällen efter en eventuell gruvstart. Jag tror nämligen att det kommer gå arbetstillfällen förlorade inom turism, besöksnäring och jordbruk. Näringar med förankring i lokalsamhället.
Gruvbolaget har liksom den industri som nu flyttat sin verksamhet härifrån, utländska ägare, utan något långsiktigt tänk för lokalbefolkningen.

Hittade ett intressant inlägg som VD för vårt näringslivsbolag Tranås United skrev i augusti där han beskriver att turismen i Sverige omsätter mer än vad stålindustrin (alltså vår basindustri inom gruvnäringen) i landet gör.
Borde vi inte vara rädda om våra besökare då?

Läs här; http://iloapp.tranasunited.se/blog/blogg?Home&post=98&1345967068

Och hur som helst tycker jag aldrig vi får äventyra våra grundläggande livsbetingelser, alltså i det här fallet vårt dricksvatten, hur många arbetstillfällen det än kan ge på kort sikt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *