Text till artikel i förra inlägget

Eftersom texten inte går så bra att läsa på bilden och jag inte har möjlighet att länka till Tranås tidning kommer den här;

TRANÅS
Miljöpartiet i Tranås är oroligt över den planerade gruvdriften i Gränna.
Man efterlyser mer eftertanke kring miljökonsekvenserna.

– Hittills har det mesta handlat om jobben, men det behövs en diskussion kring vilka risker gruvan medför, inte minst för dricksvattnet, säger Emelie Emanuelson.
Hon tecknar en dyster bild av gruvans konsekvenser för närområdet. Inte minst oroas hon över hur Vättern kommer att påverkas.

– Den är dricksvattentäkt för 250 000 människor och på sikt ska även Stockholmsregionen få sitt vatten därifrån när Mälaren har blivit för salt. Vad händer om vattnet förstörs av läckage? Vi har sett ett liknande fall i Finland där en nickelgruva har utvecklats till en miljökatastrof på bara tre år. Föroreningar i vattnet kan mätas elva mil från gruvan.

Tasmet AB, det kanadensiska bolag som vill etablera gruvdrift, har ännu inte fått sitt tillstånd. Ansökan ligger hos länsstyrelsen och Miljöpartiet följer med intresse den fortsatta utredningen.
Vad säger du till dem som anser att regionen behöver alla arbetstillfällen den kan få?

– Att jobben troligtvis kommer att bli färre på grund av gruvan, inte minst genom att besöksnäringen riskerar att avta. Och jobben är inte det viktigaste, vattnet är viktigare.

En annan aspekt som Miljöpartiet lyfter fram är de ekonomiska vinsterna – för företaget.  
– Gruvbolaget är ju kanadensiskt och pengarna försvinner ut ur Sverige. 0,25 procent av intäkterna betalas i royalites till stat och markägare. Vi reagerar också på att företaget redan innan de fått tillstånd börjat sponsra idrottsföreningar med stora belopp. Det gör de för att skapa en positiv bild av sig själva, säger Emelie Emanuelson.

Kopierat från Tranås tidning, skrivet av Cecilia Undfors

2 thoughts on “Text till artikel i förra inlägget

  1. Är det fler partier i Tranås med omnejd än Miljöpartiet som är oroade? Miljö och dricksvatten känns som tillräckligt uppenbara anledningar till att inte låta dem borra 🙁

  2. Det är inga andra partier som gått ut offentligt, men jag har pratat med en del medlemmar från andra partier som visat oro.
    Det här borde inte bli en partipolitiskt fråga, men någonstans måste man börja och då är politiken en kanal.
    Hoppas ALLA medborgare förstår riskerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *