att såga eller inte såga

Min trädgård är ungefär 1000 kvm, inte så mycket, men här finns ändå 6 gamla äppelträd, två fläderbuskar och ett päronträd. Jag har också sett ut en plats att plantera ett plommonträd på.
Visst ger de flesta äppelträden frukt, men de ser ju för risiga ut. Det är ingen som har beskurit dem på många år.

 

Tyvärr har jag aldrig lärt mig att beskära, men jag vågar göra det ändå, tror inte att det finns så mycket att förlora. Eller gör det det?
Man har hört mycket, beskära, eller låta trädet växa som det vill, beskära i JAS-månaderna eller före slutet av mars.
Nu har jag tid och nu är det lätt att se var man sätter sågen eller sekatören, så ibland när jag har lust går jag och tar ner en gren här och där, eller klipper bort några vattenskott. Det är ett långsamt projekt, då kanske träden hinner vänja sig också.

4 thoughts on “att såga eller inte såga

 1. Hallå där! Hoppas allt är bra med dig! Vill bara varna lite.. Man kan förstöra rätt mycket om man inte vet vad man gör, nu har du säkert bra koll ändå MEN jag blir så ledsen när jag ser dom stackars stympade träden i min egen trädgård som dom gamla ägarna gav sig på. Bra tanke dock att ta lite i taget! Helst ska man ta lite i taget under flera år om träden stått orörda länge, annars blir det bara en himla massa vattenskott! Man kan beskriva det såhär: Att lika mycket som finns under marken, alltså roten, lika mycket vill trädet ha över marken.. Så om man tar bort för mycket över får trädet en chock och börjar producera en massa nödskott för att försörja roten. Likaså ska man låta bli att ta för grova grenar ( typ grövre än en underarm) då det annars blir en inkörsport för svampsjukdomar å annat skit.. Kan rekomendera en bra bok ”beskärnings boken” av Klaus vollbrecht, den hade vi som studieliteratur.
  Ha de gott! / Amanda

 2. Tack Amanda, verkligen ett tips som jag ville ha. Jo, jag hade nog tänkt att det skulle bli ett projekt som skulle ta några år, om inte annat för att jag inte orkar göra allt på en gång, men även för trädens skull.
  Då ska jag inte ta de stora grenarna då…
  Kanske ska ta och låna en bok också, det lilla jag har läst är ju hur man ska tänka när man beskär små nyplanterade träd, år efter år, men de här har ju redan växt upp.

 3. Du får gärna låna min bok!
  Det finns säkert vitt spridda åsikter om ämnet JAS. Som jag har uppfattat det är det här med att beskära på vintern skapat av branschen för att ha jobb även den årstiden. MEN samtidigt så funkar det väldigt bra!! JAS är annars det som är bäst, men det kan vara lite bökigare att se formen för alla blad.. och ofta sitter det ju även frukt kvar så års. Så ja måste säga att ja föredrar att klippa vintertid ändå.. Fast grannarna skulle nog tro att ja var galen om ja klättrade upp nu med min stora mage, så i år får det nog bli JAS 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *