mindre kött

Enligt internationella cancerforskningsfonden bör vi inte äta mer än 500 gr rött kött i veckan och helt undvika charkuteriprodukter som bacon och leverpastej.
I Sverige äter ”vi” 1,6 kg kött/person varje vecka, det blir ca 85 kg kött varje år…

Men det är inte bara för att undvika cancer man bör se upp med köttet, planeten klarar inte av den köttkonsumtion vi har idag. Den får feber då…
Det är inte ens fysiskt möjligt att alla på hela planeten skulle ha samma köttmängd på sin tallrik varje dag. Ytorna räcker inte till för både foder, djur och allt annat som ska in på vår relativt begränsade yta i universum.
Dessutom måste de där 85 kg kött vara mycket mer för vissa, jag har ju inte ätit kött på 20 år, så det är ungefär 1,7 ton kött som någon annan glufsat i sig….

2 thoughts on “mindre kött

  1. Intressant att kopplingen cancer och köttkonsumtion görs. Det var nytt för mig iallafall den rekommenderade mängden. Inte många köttätare som ligger under det. Knappt jag ligger under det fast jag nästan bara äter vegetariskt nuförtiden. Men det är klart just rött kött äter jag inte alls så det är ju också ett sätt att tolka det, att man kan äta hur mycket kött som helst men inte rött?

    Har du kollat upp alf Hornborg än, myten om maskinen som jag tipsade om? Hans kompis Hermele på samma institution pratar just om marken, hur mycket vi har och vad den räcker till. 🙂
    Kram på dig, fina bilder har du

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *