Bojkotta statoil!

greenpeace hemsida kan man läsa om statoils investeringar i oljesandsutvinning.
Intressant och skrämmande.
Själv visste jag ingenting, men jag kan ju efter ett besök på sidan snabbt säga att jag kommer undvika statoil i fortsättningen.

Att utvinna olja ur oljesand är den smutsigaste och mest energikrävande sättet att få till fossila bränslen.
Det är pga den som Kanada inte kommer nå sina Kyotomål och har ökat sina koldioxidutsläpp så att landet nu är en värre miljöbov än USA.
Oljesanden finns i stora fyndigheter under den kanadensiska urskogen. Utvinningen innebär att man skövlar skogen, förgiftar vattnet och gör av med enorma mängder energi  vid raffineringen.

Olja är dåligt men olja från oljesand är fruktansvärt!
Läs och beakta.

http://greenpeace.cc/oljesand

Avfallsdammarna innehåller så mycket farliga gifter att man använder luftkanoner och fågelskrämmor för att avskräcka djur från att komma i närheten. Copyright : Greenpeace / Eamon Mac Mahon.

Bild och bildtext lånat från greenpeace.

6 thoughts on “Bojkotta statoil!

 1. Fy, och Statoil som finns precis överallt. Å svårt att planera sina stopp med två små kids i baksätet. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på det.

 2. Oljesand… Ingenting jag har hört om tidigare… Men det låter ju inte bra.

  Skulle inte förvåna mig ifall det går åt mer energi än vad man får ut när man utvinner det på det där viset. Tänk att de inte kan lägga ner samma energi och pengar för att hitta alternativa energikällor… Men å andra sidan, det ligger så mycket pengar i oljeindustin att de, så länge det fortfarande finns olja säkerligen lägger ner dubbelt så mycket pengar för att se till att det INTE uppfinns några alternativ! Kapitalism är skrämmande.

 3. Hej hippihäxan och ni andra

  Det finns ett begrepp för energiinvestering kontra energiutvinning, energy return on energy invested, (EROEI). Då det gäller oljesanden så ligger investeringen på ungefär 1 till 3-5. Det vill säga, det krävs ett fat olja för att producera fem. Att jämföra med de första oljekällorna i början av 1900-talet som låg på 1 till 200.
  Då det gäller alternativ så kan det vara värt att nämna att etanol ligger på 1 till 1.5. Men detta förutsätter att andra energislag som kärnkraft, olja och kol fortsätter att förse etanolfabrikerna med energi.
  Men energiproblemet är egentligen betydelselöst i sammanhanget om man tänker på de enorma skadorna på miljön som orsakas genom brytningen av oljesanden.

  Lev väl

 4. Där ser man. Kommer ihåg att jag kollade på Big Things, ett matcho program på Discovery, när han var nere i en sån där sandlåda och skulle köra de enorma lastbilarna.

  De pratade så fint om hur ofarligt det var och att man ju lägger tillbaka sanden när man väl utvunnit olja ur den den ;).

  Bara för att man säger det så blir det nödvändigtvis inte så 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *