Marit marit….

Äntligen har vi Dn i brevlådan igen, i gårdagens står det om Marit Paulsen;

”Vi diskuterar klimat utav helsike men glömmer jordbruket och matproduktionen.”
säger hon.

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta.
Skratta för att det är så dumt, gråta för att hon kanske kan hamna i EU-parlamentet och besluta om vår framtid….

Vidare kan man läsa detta citat av Marit;
”Vi glömmer att jordbruket och matproduktionen står för mellan 30 och 40 procent av alla utsläpp av växthusgaser. det är dubbelt så mycket som alla transporter i världen.”

Hur tänkte Marit få ner utsläppen i matproduktionen utan att gå över till mer ekologiskt?
Jag tycker hon talar lite mot sig själv.

10 thoughts on “Marit marit….

 1. Jag tror att Marit är köpt, eller iaf starkt påverkad av diverse professorer på SLU, som i åratal envetet motarbetat den ekologiska odlingen. Varför hon har gått på det är en gåta, i synnerhet som det finns studier som visar att det är fullt möjligt att föda hela världens befolkning med ekologiska metoder.

  SLU-gänget hävdar bl.a. att maten inte räcker till idag, medan andra menar att vi har MER mat än vad vi behöver – det är distribution och ekonomi som är problemen i sammanhanget. Marits analys av det hela verkar vara mer än lovligt naiv. Undrar varför, hon framstår i så många andra sammanhang som en klok tant?

 2. Det jobbiga är att man inte alltid har kunskapen själv. Så när hon säger de där om 30-40% så har jag inga motbevis och på en nivå har hon alltså vunnit.

  Men ja, hon motsäger sig själv hela tiden känns det som. Hon påstod någon stans i en tidigare DN att om man delade upp jorden på de 12 miljarder människor man antar att vi kommer att bli, så kommer varje människa att få en fotbollsplan var att odla och ha djur på. Ett hushåll är 4 personer… Skulle inte nu kunna föra en familj på fyra fotbollsplaner med mark? Personligen tycker jag att det låter ganska mycket.

 3. Jag såg en debatt där hon deltog och det var förskräckligt. Hon verkar ha tappat kontakten med sig själv. Det enda hon återkom till var att maten (den livsmedelindustrin tillverkar alltså)aldrig hade varit säkrare. Jag förstod aldrig vad de menade. Är maten osäker? Dessutom hade hon alltid bakat sitt eget bröd men hennes barn blev så glada när de fick ”köpebröd”…..så det kunde inte skada någon. Jag upplever att hon hela tiden säger emot sig själv och hela tiden ändrar ståndpunkt, vänder kappan efter vinden heter det visst.

 4. Just därför är det så läskigt att hon fått så oporportioneligt mycket uppmärksamhet för sitt budskap. Som att handla ekologiskt och att äta rester skulle stå i motsats till varandra. Ofta är det väl samma människor som gör båda delarna!

 5. Hej!
  Jag gillar Marit men blev hemskt besviken när jag läste artikeln i DN. Jag förstod inte heller vad hon menade.

 6. Marit var ju en fantastiskt färgstark och bra EU-parlamentariker under förra mandatperioden. Nu verkar hon dock komma med utspel bara för att provocera och synas. Och hon har ju så fel…

 7. Och det konstiga är att hon dyker upp igen och igen och igen i den här frågan. Det känns som att hon blivit nerpratad flera gånger. Så det är något annat som driver… Kanske är det så att redaktionerna tror (eller vet) att detta drar läsare/tittare? Helyllemarit avslöjar den ockulta eko-rörelsen, liksom. Och det där med 30 % som ska jämföras med trptsektorn… De 30% stämmer (i stora drag), men om man jämför nödvändigheten/nyttan mellan mat och charterresor, onödig bilism och så? Vilket förefaller enklast att göra ngt åt? Men det klart man vinner inget EU-val på att påpeka att det är stolligt att folk flyger till Thailand för att få lite sol.

 8. Möjligheten finns ju att hon bara är en ”ansikte från andra sidan” så att alla ”normala” eko personer ska bli lite mer trovärdiga eftersom de får en motpart att diskutera emot. Så att hon egentligen inte skulle tro på sina egna åsikter utan allt är en kampanj för att verka dum så att eko-tron ska få lite mer tittare…

  Men det är klart… Så smart tror jag inte hon är.

 9. Hej hippihäxan

  Innan vi genomgick den s.k. ”grönarevolutionen” så var vi lite drygt en tredjedel av jordens nuvarande befolkning och ungefär hälften av Sveriges. Hela den gröna revolutionen bygger på derivat av oljan, (bekämpningsmedel, konstgödning och drivmedel). Naturligtvis har även maskinparken genomgått en modernisering, men jordbruket som sådant är vansinnigt energislukande. För varje kalori vi stoppar i munnen så går det åt cirka tio kalorier i oljederivat.
  Vad betyder då detta? Tja, vårt jordbruk kommer att producera mindre i framtiden samtidigt som det är fler som behöver mat, (fördubblingstakten i jordens befolkning är f.n. 30 år). Hur skall man göra? Det enda vettiga är egentligen, (ur alla synvinklar), att odla så mycket man bara kan själv. Jag vill tro att vi kan lösa vårt försörjningsproblem här i Sverige, men vi kan inte göra det genom att förstöra miljön ytterligare.

  Lev väl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *