det här med förlossningar

På något sätt påminns jag väldigt ofta just nu om mina förlossningar. Det är folk som är gravida/har varit gravida, och det är det där jäkla programmet på Tv, barnmorskorna….
Jag har inte sett det själv så jag kan inte säga något om produktionen. (Det kanske är jättebra.) Men programidén gör mig så upprörd! Vem tittar på det?!
Bara rubriken på Svt´s hemsida ”Så här känns riktig smärta” …?

Räcker det inte med att alla som är gravida ändå får höra de mest förskräckliga förlossningshistorier. Det måste vara något med stora magar som gör att folk känner sig manade att berätta det värsta de har hört om någon som har fött barn, alldeles utan att fråga den gravida först om den är bered att höra eller ej.

Själv har jag haft tre underbara förlossningar. Den första och tredje hemma i sovrummet och alla tre tillsammans med samma ängel till barnmorska. (Jag skickar ofta tacksamma tankar till henne för det hon har gjort för oss.)
Jag tänker inte lägga ut mina föslossningsberättelser här, det känns för personligt. Men om det är någon därute som är gravid och behöver lite stöttning och inspiration så skickar jag dem gärna (när jag har skrivit in dem på datorn.)
När jag var gravid läste jag massor av förlossningsberättelser (lyckliga sådana då) främst i föda hemma tidningar och på föreningens hemsida. Dessutom hade jag kontakt med några andra hemföderskor som generöst delade med sig av tips eller bara lyssnade på mina tankar. Ovärderligt.

Innan vi skulle föda första barnet berättade vi inte för någon att vi planerade hemförlossning (inte ens för våra föräldrar)  vi ville inte höra folks åsikter om hur ”farligt det är”.  Såhär i efterhand vet vi ju bara att det var absolut rätt val för oss! Man ska inte lyssna på allt vad folk säger och vill dela med sig av.

(Däremot vill jag gärna höra hur en förlossning har gått om jag frågar, hur bra eller dålig den än har varit.)

 

6 thoughts on “det här med förlossningar

 1. Jag håller helt med! Har inte heller sett ptogrammet och hoppas att inte alltför många kvinnor som ännu inte fött barn gör det heller. Alla förlossnngar är olika och det måste vara helt omöjligt att i teve förmedla den fantastiska känsla det är att bli förälder. Risken är ju självklart att allt annat tar överhanden. Dessutom är det ju en mycket privat och personlig händelse. som inte går att jämföra med något annat i livet, och som man bara kan dela med de närmaste.

 2. Att se en kvinna föda barn eller att genom hennes egna ord höra hur hon har upplevt förlossningen är två helt skilda saker. Därför tror jag det är jättedumt att visa filmade förlossningar. Däremot att läsa om någons upplevelser är en helt annan sak.
  Att föda är verkligen helt fantastiskt. Stackars alla killar som inte får uppleva det.

 3. Jag har sett några av programmen och kan väl säga att jag inte alltid gillar vinklingen av det här med att föda. Nu har jag ju endel i bagaget iom att jag (precis) fått tre barn, en född vaginalt och två med snitt. Att föda barn är så olika för oss alla och det viktiga i sammanhanget är att inte döma någon för de val de gör inför och under en förlossning.
  Precis som du inte ville att folk skulle tycka en massa saker om att du gjorde valet att föda hemma vill jag inte att folk ska tycka en massa om att jag gjorde valet att föda med snitt. Tyvärr är det ett problem. Folk ska/vll tycka en massa saker. Och programmet spär på detta.
  /Åsa

 4. Grattis till den nya! Jag hoppas DU är nöjd med dina förlossningar, det är ju det som är det viktiga inte hur de har skett.

 5. Visst är jag nöjd! 🙂 Helnöjd. Men just bristen på förståelse från omgivningen är det jag reagerar på.
  /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *