Det här med öl….

Hur är det; är det bättre för miljön att panta sina tomma ölburkar än att lämna in dem för återvinning i metallinsamlingen?
Helst skulle man väl dricka öl i flaska från back och sen lämna in hela backen för återvinning, eller?
Men säljer bolaget flaskor i back nuförtiden?
Det är djupa funderingar vi har här i familjen….

Någon som vet?

11 thoughts on “Det här med öl….

 1. Haha, jag kommer ihåg när Pripps (tror jag det var) sålde öl i plastflaskor. Men det blev ingen större succé. Och det var ganska länge sedan nu tror jag.

 2. Hej igen!
  Sitter vid datorn med mitt koffeinfria kaffe(jodå det är tillåtet att skratta) och nybakad sockerkaka. Emrik leker med kompis och malkom sover och jag hade bestämt att jag skulle göra ingenting…varför är det så svårt? Försökte meditera en stund men jag bara tror att snart ringer de att jag ska hämta Emme eller så vaknar Malkom närsomhelst, fast han nyss somnat. Jag säjer alltid att Lucke måste lära sig att koppla av men jag förstod idag att jag har samma problem. Nehej , nu ska jag plocka ur min underbara diskmaskin. Är det PK att tillbedja sin diskmaskin? Jag föreslog diskmaskinen som kandidat till Nobelsfredspris men jag har ännu inget hört. Fick tips om NIA-dans idag. Någon som har provat?kram A

 3. Jag undrar varför öl i petflaskor ser äckligare ut än öl i glasflaskor? Men det gjorde det iallafall, jag kommer ihåg dem…

  Vad är NIA-dans?

 4. Tror att de har backar. Själv brukar jag ta en överblivnen vinkartong. Och öl är i alla fall godast på flaska. En ny favorit är den skotska Punk IPA. Den är humligare än Hell (Jämtlands prisbelönta). Ha en skön sommar du också!

 5. Jo men Sven, lämnar du flaskorna för återvinning så att de diskas och sen används igen då? Eller är det glasinsamlingen så att de smälts om till nytt glas?
  Visst det är trevligare med flaska, men till vissa aktiviteter passar det bättre med burk, stöttåligare liksom och lättare.
  Jag märker ju att jag måste ta en tur till bolaget snart…. och fråga.
  Kanske ska testa Punk IPA då.

 6. Jag slänger i glasbank (smältning), om det inte är pantflaskor, vilket det sällan är på bolaget. Men nu gjorde du mig nyfiken. Jag ringde systembolagets kundtjänst, som berättade att de slutade med de egna insamlingsautomaterna för de användes för lite, utan hänvisar till livsmedelsbutikerna. Dessutom är både vinflaskorna och spritflaskorna gjorda med ”engångsglas”. Det är de flesta ölflaskor också, med undantag för vissa svenska (de som ser ut som läskflaskor). Kvarstår din fråga om vad som är miljömässigt bäst. Där ringde jag Svensk GlasÅtervinning AB, som inte kunde svara på rak arm. De säger att det har gjorts undersökningar, men den som vet mest om det har gått på semester, så de mailar mig efter det. Den här brittiska sidan – http://www.wasteonline.org.uk/resources/InformationSheets/Glass.htm – pratar lite om det. De verkar luta åt att det är bäst att smälta, om man inte diskar lokalt.

  Hälsningar
  Sven

 7. Tack för att du kollade upp Sven.
  Då är det bara burkfrågan kvar då… panta eller återvinna med metallförpackningar, men det kanske inte är någon skillnad.

 8. Trevlig dusskusion. Vad jag vet så har de slutat med backar helt och hållet men har fortfarande kvar glasflaskor på många märken. Corôna tex säljs i sex-pack med medföljande kartong förpackning.

 9. God morgon Hippihäxan,

  Det är skillnad.

  Returpack svarar att ”alla burkar som inkommer via butiks automaterna blir till nya burkar. Man sparar 95% energi genom att återvinna dom. Burkar som går till metallåtervinning blir inte till nya burkar.”
  Men skulle det gå att göra burkar av metallåtervinningsmetallen?
  ”Nej det skulle inte fungerar. Man måste då ändra metallens legering.”
  Den metallen blir istället målarburkar, bilkarosser etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *