fläderblomsvin

Snart, nåja, blommar flädern igen. I somras hade mina två buskar ett rekordår, de hade helt fått fnatt och blommade så mycket att jag inte visste vad jag skulle göra av allt. Det blev flädervin.

 

 

 

 

Grundreceptet är på 40-50 blommor men jag minns att jag tredubblade det, känns ju löjligt att göra på så lite, när man har en 20 litersdamejeanne och ett överflöd av blommor. Tror också att jag stoppade i några citroner i bitar.

 

 

Flädervin

40-50 blomklasar

2 kg socker
5 liter vatten
30-35 gr vanlig jäst

Koka upp vattnet och häll över blommorna. Låt svalna, när temperaturen är ca 40 grader blanda ut jästen i lite av vätskan, häll i och rör om. Täck kärlet med en handduk. Låt stå och jäsa i 5-6 dagar och rör om då och då.
Sila bort blommorna och låt vätskan stå och jäsa med vattenlås tills det slutar bubbla. Cirka en månad eller så, tappa av på flaskor. Klart.

 

 

 

6 thoughts on “fläderblomsvin

 1. det ska jag prova.
  gjorde eget mjöd för ett tag sedan men det blev inte bra.
  nu tar vi nya tag 🙂
  tack för tipset!

 2. Fläderblomsvin ska jag prova. Är det i något speciellt stadium av blomningen som det lämpar sej att plocka dom? Kan man göra något av bären?

 3. Så fort blommorna är utslagna är det läge att plocka, vänta inte för länge tills de börjar blomma över, då faller de lätt av sin klase och du får inte med många in i köket… Bären kan man göra sylt av (och säkert vin också) jag testade det, men gillade inte kärnorna som blir ganska störande, kanske de passar bättre till gelé, eller saft.

 4. Tack för tipsen! Min idé är att ersätta en del av sockret med honung. Jag föreställer mej att flädervin med honung smakar ljuvligt…men det återstår att se. Jag läste på en blogg att någon gjort typ kapris av bären – spännande – men jag skippar nog bären, kärnor är drygt att hålla på med.

 5. Hej. Kul med ett enkelt o smidigt recept utan en massa tillsatser men nu till min fråga… När i processen skall sockret tillsättas?
  Mvh Linn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *