Forts. Främlingsfientlighet…

Apropå förra inlägget så funderar jag vidare på ett annat argument som dyker upp lite då och då; ”men jag har ju jobbat och betalat skatt i Sverige i hela mitt liv, men de bara kommer hit och tar bidrag.”

Så vad bygger vårt välstånd och vår materiella standard på?
Jo, dåliga löner och arbetsförhållanden i andra avlägsna länder.
Rovdrift på naturtillgångar, som orsakar krig och förföljelser av befolkningar i andra avlägsna länder.
Giftutsläpp och regnskogsskövling för att anlägga enorma monokulturer som skadar lokalbefolkningen i andra avlägsna länder.
Billig fossil energi som påverkar klimatet katastrofalt vilket främst drabbar fattiga i andra avlägsna länder.

Jag tycker det är förmätet att sitta här och säga ”att jag har minsann betalat skatt i Sverige” och inte vilja dela med sig, när nu allt annat ska vara så globalt!

5 thoughts on “Forts. Främlingsfientlighet…

 1. Jag kan inte annat än bara sitta och fortsätta applodera!!!! Folk behöver höra sånt här (även jag, för jag har själv haft dessa argument), folk behöver öppna ögonen…för man tror att man har rätt när man kommer med de argumenten och att argumenten är vattentäta…men då behövs en sån som du som kan slänga upp den faktan i ansiktet och då kan man inte säga mer. För det är precis så det är. Vi lever gott här, men att vi i slutändan lever gott på andras bekostnad. Hela världen är snedvriden!!!!
  Jag har argumenterat med en bonde en gång om ekologiskt vs. icke ekologisk odling. Och han tyckte att man kan minsann inte välja oekologiskt för då skulle man inte kunna föda alla människor på jorden !?
  Jag vill gärna höra vad du skulle svara den bonden!!!! För jag visste inte vad jag skulle säga och stod helt knäpptyst…

 2. Jag antar att det var ekologiskt du menade att han var emot?
  Jag tror inte att matbristen i världen beror på att vi faktiskt har matbrist utan på politik ekonomi och snedfördelning.
  Redan idag finns det miljoner människor som svälter medans man på andra håll slänger eller tom eldar upp mat.
  Om man ställer en annan fråga då; hur många kommer vi kunna föda när vi har förgiftat och utarmat all jordbruksmark, eller när alla pollinerare tex bin dött pga besprutning? Det kanske bonden du pratade med kan svara på.

 3. Kan lägga till att jordbruket som det ser ut idag inte kan fortsätta särskilt länge till oavsett så därför kan det vara bra att ställa om nu så övergången blir smidigare. Det är nämligen så att jordbruket idag är helt beroende av fosfor som bryts i bland annat Afrika för att fungera och ge den höga avkastning som det gör. Peak Fosfor är beräknad att inträffa 2030 men iochmed att det föds mer människor hela tiden så kan den komma tidigare, innan dess har vi dock PeakOil som innebär att vi inte kommer kunna forsla fosfor från Afrika som görs idag.

  Det är sant att ekologisk odling ger mindre avkastning men inte så lite som man kan tro. Nya studier tyder på att det ändå ger tillräckligt hög avkastning men vi kommer behöva ställa om vårt jordbruk till ett mer arbetsintensivt(människor) men samtidigt kommer det vara mer näring i det vi odlar och mindre gifter 🙂

  Kan tipsa om den här artikeln som bygger på en rapport från FN: http://www.krav.se/Pressrum/Nyheter-och-pressmeddelanden/Nyheter/nyheter/FN-Eko-kan-forsorja-varlden/

 4. Och här är nyheter från det här årets torka i USA: De ekologiska jordbruken klarade torkan mycket bättre 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *