Varför främlingsfientlighet?

Har följt en del obehagliga trådar på Facebook senaste tiden och även haft samtal med folk i min närhet som på allvar tror att det är invandrarnas fel att, ja vadå…?
”Jag är inte rasist, men, måste de ta in så många” ”varför ska de få, när inte jag får?” ”vi blir utförsäkrade eller blir av med bidrag men det går bra att ge tandvård och bostad till invandrarna…”

Osv osv… Jag blir mest trött och irriterad.
Fattar vi inte hur bra vi har det?
Fattar vi inte att det finns människor i världen som har det så oändligt mycket sämre än oss?
Visst finns det ”svenskar” som har det skit, men, skyll inte på invandrarna!
Det är just i det som det obehagliga ligger, att svaga grupper ställs emot varandra.
Det är systemet det är fel på, rika blir rikare, fattiga blir fattigare.
Sd-propaganda går hem hos de som gärna vill ha något att skylla på.
Men skyll istället på systemet, kapitalismen, marknaden, den räntebaserade ekonomin, tillväxtmålen, bankerna, vad som helst som driver på en ohållbar utveckling men inte på de som flyr för sina liv från sina hemländer!

6 thoughts on “Varför främlingsfientlighet?

 1. Jag kan bara hålla med. Det är obehagligt hur rasismen frodas i Europa och Sverige nu. Det är bara försöka stå emot och förklara för alla vad det egentligen handlar om. Det finns mat och pengar så det räcker till oss alla det är bara det att ett litet antal människor sitter på den mesta rikedomen.

  De tre rikaste människorna har lika stor förmögenhet som de 700miljoner fattigaste – Det är något man kan fundera på om man vill leta syndabockar 🙂

 2. Otroligt bra skrivet Emelie!!! Riktigt bra!!

  Jag måste dock själv erkänna att man ibland tittar snett och kan inte förstå hur allt kan vara så snedvridet. Att mina barn har det si och så i skolan, eller att väntetiderna är så långa på akuten medan de tar in en massa invandrare som de sen inte kan ta hand om. ”Oj vad de kräver en massa och ändå har de inte arbetat här, medan jag minsann jag har jobbat och betalat skatt i detta land…bla, bla, bla….”…
  Men sen kan man ta och sätta sig ner och tänka efter ordentligt vad det är man säger… För folk glömmer hur sjukt bra vård vi har här i Sverige, för det är den ALLMÄNA vården vi pratar om. Ska man nå upp till sådan här slags vård i många andra länder så är det privat vård vi pratar om….då ska du ha en fet plånbok och kunna betala för dig också…
  Eller skolan, hur många barn får mat i skolan GRATIS i världen??? Barn i utlandet får ta med sig mat till skolan och förskolan och då pratar vi oftast om en smörgås. Det får de små klara sig på HELA dagen. SE DETTA FOLK!!! Vi är så sjukt bortskämda i detta land och vi letar konstant efter fel!! Hur många får stanna hemma i 1,5 år BETALT med sina barn??? PLUS att pappa får vara hemma de 10 först dagarna, VILKEN LYX!!!! och barnbidrag…. Vi har otorligt mkt att vara glada och nöjda över i det här landet. Men sen finns det sånt i systemet som felar, håller absolut med dig som sagt!! Sjukt bra skrivet!!!

 3. Bra skrivet Emelie! Fortsätt så, det är viktigt att vi inte blir tysta utan vågar bemöta alla dessa fördomar och försöka sprida kunskap och sann fakta så att inte rasismen får för starkt fäste.

 4. Bra skrivet! Detta är ämne som engagerar mig och man blir alltid lika ledsen över människors behov av att leta syndabockar. Var på en föreläsning kring Sveriges välfärd i veckan och där ralijerade föreläsaren om en lärare som ”hade fått fel barn i klassen” eller personal som får ”fel pensionär på äldreboendet”. Det säger lite om hur viktigt det är att vi känner ansvar även om saker är krångligt. Jag inser att ju mer man lär sig, desto svårare är det… 😉
  Det jag kan tycka är tråkigt är att politik nuförtiden handlar om detaljfrågor snarare än vilken ideologisk inriktning man vill ha i samhället. Att Tintins vara eller icke vara på biblioteken skapar mer uppmärksamhet än hur vi i praktiken kan hjälpa till att integrera invandrare på arbetsmarknaden gör mig än mer sorgsen…

 5. Håller med om att det du skriver är jätte bra o fint! Visst är det bra att ge och hjälpa andra som har det svårt. Men det jag undrar är: Hur ska vi kunna hjälpa alla vi tar in med bostad o jobb när vi inte har varken just bostäder eller jobb?
  Vi har ju stor arbetslöshet som det är. Och i södertälje bor det 12st invandrare i en liten tvåa och de får sova i skift.
  Vi har många gamla o sjuka i vårt land som sitter/ligger hemma och behöver få komma till ett vårdhem för att de inte klarar sig hemma men tyvärr finns det inga vårdplatser.
  Jag är inte rasist! Måste jag poängtera för så fort man pratar om detta så blir man ju stämplad som det.
  Men vi kan inte hålla på att ta in 78000 om året när vi inte har jobb o bostäder att erbjuda.
  Vem ska till slut betala? Våra företag flyttar utomlands för det är för höga skatter här! VI MÅSTE VAKNA SNART OCH ÄNDRA SYSTEMET!!
  Som sagt jag har vänner som inte är Svenskar och som jag tycker jättemycket om, men de tycker själva att systemet är fel när vi tar in dem och inte kan erbjuda jobb o bostad.
  Tack för ordet! 🙄

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *