grönkålspaj

För de som hämtade ekolådan idag och inte vet vad de ska göra med grönkålen kommer nu ett smaskigt recept. Det går bra att byta ut filodegen och lägga fyllningen i ett vanligt pajskal, det blir också gott! Men halvera gärna fyllningen då för det blir ganska mycket…

Filodegspaj med fetaost och grönkål

1 paket filodeg
2 grönkålsstånd
2 stora gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
8 ägg
800-1000 gram fetaost
1 knippe dill
2 dl skållad mandel
1-2 dl god olivolja
salt, svartpeppar

Hacka lök och vitlök och stek i en stor panna. Salta och peppra, var försiktig med saltet eftersom fetaosten redan är mycket salt. När lökfräset fått lite färg, tillsätt grönkålen. Riv den i bitar rakt ner i pannan, tillsätt någon deciliter vatten och låt den koka/steka tills den blivit mjuk, cirka 15-20 minuter.

Knäck under tiden äggen i en bunke och smula ner fetaosten. Blanda om. Rosta mandeln i en torr stekpanna 5-10 minuter tills de fått en rostad yta. Klipp eller riv slutligen ner dillen i grönkålsfräset.

Ta fram en ugnsfast form med teflonyta som pajen ska bakas i. Varva filodegsarken i formen och pensla med olivolja mellan varje lager. Tre-fyra ark brukar vara lagom innan man ska lägga i fyllningen. Låt arken ligga omlott och hänga över kanten så att man kan vika över dem över fyllningen. Lägg grönkålsfräset i botten, strö över mandeln och häll slutligen feta- och äggblandningen över. Vik över filodegsarken, pensla kanterna med lite olja och lägg återstående filodegsark över. Pajen blir superfin om man skrynklar till arken lite. Glöm inte heller att pensla med olja mellan varje lager och ovanpå det sista arket. Baka pajen mitt i ugnen i 200º tills fyllningen stannat och ytan fått fin färg, cirka 20-30 minuter.

Receptet är snott från en annan blogg.

4 thoughts on “grönkålspaj

  1. Åh vad bra, vi fick grönkål även i vår grönsakslåda och jag funderade på soppa men det här låter ju ännu smarrigare. Har gjort liknande med mangold men aldrig med grönkål.
    Tack för tips och ha det bra!

  2. Filodeg köper man i frysdisken i mataffären och det är liksom en tunn tunn deg på vetemjöl (och några E-nummer såg jag tyvärr försent) Det blir frasigt och gott, men hemblandat får det nog bli i fortsättningen…

  3. Vad gott det låter! Själv kokade jag soppa på min grönkål och smulade ner getost, det blev rätt bra det med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *