grovt surdegsbröd

Om förra receptet var ett bra nybörjarbröd så är det här lite mer hard core när det gäller surdeg.
Liknar de där tyska pumpernickelbröden.
Ganska enkelt att baka eftersom man inte måste knåda, bara vänta… Men gå gärna och gör något annat när degen jäser, det blir roligare då….

Urbans grova
2 små limpor eller ett stort

2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 3/4 dl rågkross
4 msk solroskärnor
3 dl rågsurdeg
4,5 msk linfrö
20 gr jäst
ca 1 dl rågmjöl
ca 1 dl vetemjöl

Blanda 2 dl vatten, rågkross, solroskärnor, linfrö, salt och surdeg i en bunke.
Låt blandningen vila under bakduk i 30 minuter.
Tillsätt jästen upplöst i 0,5 dl ljumet vatten samt råg-och vetemjöl.
Blanda ordentligt och låt därefter degen jäsa under bakduk i bunken ca 45 min.
Sleva upp degen i en större eller två mindre nogrannt smorda formar.
Låt jäsa i god rumstemperatur i ytterligare 60 minuter.
Grädda brödet i 200 grader i 60-75 minuter.

2 thoughts on “grovt surdegsbröd

  1. Skall det bara vara totalt 2 dl mjöl i brödet? Låter lite. Visserligen rågkross i men ändå?

  2. Ja, det ska nog faktiskt bara vara det… Så står det i receptet, och jag kan inte minnas att jag reagerade över att det var fel senast jag bakade det. Men det blir grovt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *