Hur då? Del 3

Idag skriver Matilda Forsärla, gruppledare för Miljöpartiet i Tranås om sin tankar på temat klimat, ekonomi och framtiden. Matildas blogg hittar ni här; Matildas krypin.

Jag tror att lösningen är minst tredelad. Det handlar om kunskap, vilja och tid. Alla delar är lika viktiga för att lyckas att ställa om vårt nuvarande slit och slängsamhälle till ett hållbart samhälle.
För att kunna lösa de svårigheter vi som samhälle står inför behövs därför kunskap. Både teoretisk men framförallt praktisk kunskap. Frågor som ”Hur påverkar mina val planeten?” leder till ”Hur kan jag leva ett mer ekologiskt hållbart liv?” som sen resulterar i allt från ”Hur kan jag odla mer mat själv?” ”Hur stickar jag en tröja av den ullen som jag kan få från grannen?” till ”Hur bygger man en solfångare?”.
Har vi kunskapen att leva ett mer hållbart liv? Tyvärr tror jag många saknar kunskap, men det är ju något som går att ändra på OM man har två saker, vilja och tid. Vill vi inte ställa om samhället eller lära oss mer kommer vi såklart inte att göra det. Har man dock viljan så måste man också ta sig tiden att lära sig och ställa om.
Hur mycket det än skulle behövas kan vi inte ställa om hela samhället på en natt. Kunskapen måste nå ut och det tar tyvärr tid. Ibland kan det också vara svårt att se tidsvinster i de miljöinvesteringar man gör. Jobbar man heltid kan det kännas bökigt att få tiden att räcka till om man också ska odla sin egen mat, göra sina egna kläder, cykla istället för att ta bilen eller bygga sina egna energieffektiva hus. Ser man dock till hela kedjan blir det oftast billigare att göra själv än att köpa. Och vad gör du av alla dina pengar som du tjänar på att jobba heltid om du inte har tid att leva? Kanske funkar det bättre att jobba deltid och odla mat själv t.ex.?
Jag tror att en omställning inte bara är möjlig utan helt nödvändig och jag tror också att omställningen börjar hos varje individ. Det behövs kunskap, vilja och tid och förhoppningsvis kommer människor i större utsträckning fråga sig själva ”behöver jag verkligen det här eller är det bara ett behag?”.

3 thoughts on “Hur då? Del 3

  1. Du skriver klokt, som vanligt.
    Det känns som att många blir mer medvetna, men samtidigt känns det som att en stor del av Sveriges befolkning blundar för sin egen del i det hela. Varför skulle annars julhandeln slå nya rekord varje år? Och alla dessa modebloggar, som har shoppingtips överallt. Det är inte ens slit-och-släng längre, utan köp-och-släng! 😥

  2. Tack Yogahäxan, men just dagens text kan jag inte ta åt mig äran för, den har Matilda skrivit. Men jag håller helt och fullt med henne och dig också 🙂

  3. Så sant och bra skrivet! Först måste man ha viljan, den har jag och det känns lite som en gåva att faktiskt vara medveten och vilja förändra. Försöker förmedla till de närmaste och några till utan att propagera eller tjata. Vill så gärna att andra också ska vilja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *