Urangruva nära Vättern?

Det känns minst sagt obehagligt att det är på gång att startas upp en gruva alldeles vid Vätterns östra strand, vid Uppgränna.
Inte långt från mitt hem.

Det är ett kanadensiskt bolag som har ansökt om att få bryta ovanliga jordartsmetaller, sådana som används mycket av i den moderna teknik vi har runt omkring oss idag och som även hjälper oss att ställa om till ett mer energisnålt samhälle med förnybar energi.

Men en gruva är en smutsig verksamhet som hanterar en hel del kemikalier som riskerar att läcka ut i grundvatten och i sjön.

På jobbet har jag en kollega som bor precis granne med platsen där den tänkta gruvan skall ligga. Om det blir verklighet kommer hon få en jättestor sandlåda med uran vid tomtgränsen. Det finns nämligen både Uran och Thorium i berget, (Thorium är ett av de farligaste grundämnena som finns, med en halveringstid på 14 miljarder år!)

Men vad som är än läskigare är att man får ta hand om uran som en biprodukt i gruvdrift.
Så har skett i den Finska nickelgruvan i Talvivaara som i all tysthet har gått över till att bli en urangruva, Europas största sådana.
Där lovade den australiensiska ägaren att alla skador och farliga utsläpp skulle begränsas till gruvområdet men efter tre års gruvdrift kan man nu mäta upp föroreningar i en 11 mils omkrets runt gruvan!
Jag bor mycket närmre än 11 mil från Uppgränna och hur är det tänkt för Vättern som ligger bara 1,5 km från det tänkta gruvområdet och är en viktig dricksvattentäckt med en omsättningstid på 60 år… och alla som bor i området där?

Visst kan en gruva ge arbetstillfällen, men om man ser på gruvan i Finland så gav tydligen turismen i området fler arbetstillfällen än gruvan gör idag… och pengarna man tjänar på gruvan kommer ju knappast stanna i Sverige eftersom företaget är Kanadensiskt…

Allt det vi behöver använda mineralerna till då, är det rättvist att inte vi ska dra vårt strå till stacken utan förlita oss på utvinning i Kina eller Afrika (där miljöförstöringen är ännu värre)?

Jag vet inte, men en tanke vore ju att vi börjar återvinna och återanvända både gamla prylar och delar i gamla prylar mycket mer.

Om man vill läsa mer om Vättern och gruvan där kan man besöka Rädda Vätterns hemsida; http://www.aktionraddavattern.eu/
Där finns även instruktioner om man vill skicka en erinran/protest till berörd myndighet, det går inte att länka men titta på undermenyn ”Bergsstaten”.
Men det är bråttom senast den 23 november måste erinran vara inne!

 

 

2 thoughts on “Urangruva nära Vättern?

  1. Jag vet inte hur mycket av det här som har synts i svenska medier, men faktum är att just Talvivaara har tagit upp enormt mycket spaltutrymme de senaste två veckorna efter att en av deras stora spillvattenbassänger sprungit läck. Det talas om att det här kan visa sig vara 2000-talets största miljökatastrof i Finland och lokalbefolkningen har uppmanats att inte använda vatten ur vattendragen och inte fånga och äta fisk. Oron är stor för att det här ska påverka turismen negativt eftersom ett triumfkort har varit den rena naturen. Så att – namnet Talvivaara är ett rött skynke för ganska många finländare just nu.

  2. Kanske dags att lära av andras misstag innan, även om det är en dyrköpt erfarenhet. Men nej, så mycket har jag inte läst om det. Läskigt är vad det är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *