Ingenting försvinner

Var på min första kurskväll igår.
Ska lära mig om  Globala miljö- och rättvisefrågor, en högskolekurs på trekvartsfart. Verkar bra. Vi höll på i två timmar. Första timmen gick mest åt till inskrivning och sånt.
Jag tyckte det var underbart att få sitta där i lugn och ro i klassrummet bland bara vuxna människor så jag fattade inte varför vi skulle ha fikapaus mitt i alltihopa, jag hade ju paus hela tiden…

Konkret fick jag faktiskt lära mig någonting. Jag som aldrig har pluggat naturvetenskap på högre nivå än gymnasiets A-kurs hade aldrig hört talas om Termodynamikens första huvudsats: Energi (och materia) kan varken skapas eller förstöras. (ingenting försvinner) och Termodynamikens andra huvudsats: Varje system går från ordning till oordning, allting sprids.

Det är underbart att få använda hjärnan lite igen.

5 thoughts on “Ingenting försvinner

 1. Låter verkligen härligt! Tänk om fler människor resonerade som du – då skulle det inte vara så tungt för alla oss som försöker sprida opinon i miljöfrågor. Lycka till!

 2. Fick mig att tänka på ett bra sommarlovsprogram från förr – Tippen.
  ”Ingenting försvinner – allt finns kvar!”
  Från den gamla goda tiden då barnprogrammen hade innehåll.

 3. Vi fick reda på igår att de barnprogrammen gjordes med uppdraget att ta upp termodynamikens första och andra huvudsats. Det var det som var tanken…

 4. Coolt… Hade ingen aning om att Tippen va så intligent… Jo termodynamikens andra regel som även kallas ”kaos teorin” är en regen som ofta används flitigt hos ungdommmar som inte vill städa sitt rum. Ty likt universum så uppnår de tillfredställelse när alla saker är spridda jämt över hela rummet.

 5. ÅÅh, vad härligt att förkovra sig lite..! 🙂
  Intressant låter det också.
  Jag kommer ihåg ”tippen”, det var väldigt pedagogiskt och bra, vill jag minnas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *