Klimatångest…

är nog vad jag har drabbats av. Jag tycker man förändrar och funderar (rent personligt).
Tänker på sina inköp och resor och vad man kastar bort. Men ändå hör man hela tiden hur situationen bara blir värre med vår planet.  Man borde engagera sig mer aktivt, man borde ut och demonstrera, engagera, informera.  Men hjälper det?
Ibland förstår jag inte att folk inte inser. Var på Ica igår, de har ett rätt bra utbud av ekologiska grönsaker och frukter men i övrigt är de kass. Men när man går runt där förundras man över vad mycket konstigt folk köper. Alla dessa travar med vatten på flaska…. små brödkrutonger i en plastburk… frysta halvbakade kanelbullar i plastpåse… Tänk alla dessa resurser som hade kunnat sparas. Om folk bara köpte råvaror och lagade själva, all energi som går åt till att göra emballage och paketera, för att sen slängas.
Jag hör fortfarande att folk inte har RÅD att leva ekologiskt hållbart.  (??? Frågan är om man har råd att låta bli.)
Det finns mängder med saker att göra som både är ekonomiskt och ekologiskt. Att INTE köpa är en.

Men även om det nu inte är ekonomiskt för ens egen plånbok så kan man inte tänka så längre. Vi är fler som ska leva på den här planeten. Vi har helt enkelt inte råd att fortsätta som vi gör för då har vi snart inget hem kvar. Eller vi kanske har men förmodligen inte våra barnbarn.

Det är svårt att ändra  ett invant mönster jag vet, jag har inte heller alltid tänkt efter, eller haft kunskap, och man lär sig ju nytt hela tiden.
Här kommer några tips på saker som är ekonologiska (dvs ekonomiska och ekologiska för den egna plånboken) Man kan ju alltid börja med något, men helst alltihopa och snabbt ska det gå! 🙂

Skaffa kompost. Och sopsortera, naturligt tycker jag men jag vet många som inte gör det.
Vi sparar dessutom lite pengar på att bara ha sophämtning 1 gång i månaden mot 2 gånger som det är här.

Använd tygblöjor!

Köp begagnade kläder, vi har förmånen att ärva mycket kläder till barnen vilket jag är tacksam för. Då har man faktiskt råd att köpa några dyrare kläder som är ekologiska när man behöver.

Fundera alltid om jag verkligen behöver det här när jag är på väg att köpa något. Oftast tror jag man hittar saker och tycker ”åh det var billigt” och så köper man fast man kanske inte egentligen behövde, då är det dags att tänka på att alla grejjer ska producerar någonstans med vilka resurser då?
Är det väldigt billiga saker kan man ju fundera över hur miljövänlig den processen var. Inte så att allt som är dyrt automatiskt är bra men jag tror vi ska börja fundera över vår slit och släng mentalitet. Att handla på nätet är bra tycker jag, då har man tid att fundera, söka upp det man verkligen var ute efter, jämföra och shoppar inte en massa annat onödigt (IKEA-syndromet…) dessutom får man det hemkört med brevbäraren som ändå skulle ta svängen förbi, alltså en bilresa mindre för den inhandlingen.

 Det får räcka för idag, men jag återkommer.

5 thoughts on “Klimatångest…

 1. Jag kan bara hålla med dig om ångesten!! Samtidigt känner jag en stark drivkraft att GÖRA något, ungefär som dina tips, fast kanske ännu mer radikalt. Vet inte riktigt vad, bara att jag blir mer och mer bekymrad hela tiden!

  Det är skönt att bo på landet och jobba så att jag sällan får anledning att gå i affärer bara för att det är kul…

 2. så sant som det är sagt. alltihopa. hmm.. behöver nog också blogga lite om detta. håll utkik! ett inlägg kommer snart! : )

 3. Hej Emelie!

  Din sida och dina bilder är underbara! Tack för sällskapet igår. jag glömde tacka för tomat och chiliplantorna vi fick i maj-de växte något otroligt och var så goda! Du är ett föredöme och en inspiration, jag återkommer. kram Anna i Rydberga
  PS. Det är bra att bo på landet, man utsätts inte för lika många lockelser att konsumera, skönt.

 4. Kära Hippyhäxa.
  Råkade hamna här via asfaltsblomman. Kul att möta likasinnade små ekohäxor som jag själv som oxå är hårt drabbad av klimatångest och önskar att jag kunde inspiera hela världen att tänka om. Mitt bästa julklappstips eller nu när julen är över present-tips eller varför inte bara att unna sig själv är en underbar bok som heter ”Vem fan bryr sig – en bok om dig mig och världen” skriven av Nanny-Maja Anderback. Fräsch, träffsäker, lättläst och innehåller det mesta om eko rättvisemärkt och en massa härliga tips och info och plats att skriva själv. Fick dessutom ett mail häromveckan om något som vi lätt kan göra för att värna om vår miljö. Avbeställa telefonkatalogen. I år delas 5,5 miljoner telefonkataloger ut. Rätt
  onödigt va?
  De flesta kollar ändå telnummer via hitta.se eller
  eniro.se.Telefonkatalogen belastar miljön på onödigt sätt vaddet gäller transporter och papper. Gå in på: http://www.enirosverige.se/se/Sverige/Kontakt/Katalogavbestallning/
  och avbeställ katalogen tar bara 20 sekunder!

  Åka biljettlöst på tåget är ett annat tips som man faktiskt kan välja nu!

  Och bästa ansiktsskrubben blanda ekologiska havregryn, rättvisemärkt eller svensk honung! Toppen!

  Tummen upp för second hand och tänk om alla märken hade sin svanenmärkta serie så som polarn och pyret har nu. Hoppas vi är där snart!

 5. Ulrika, kul att du hittat hit och tack för tipsen!
  Nu har jag äntligen avbeställt telefonkatalogen efter att ha pratat om det ett tag (man får liksom inte alltid arslet ur…. så dum anledning.)
  Jag ska nog ta och lägga in länken i ett nytt inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *