lite uppföljning

Det är snart ett halvår sen jag köpte 2 kg tvättnötter och de är fortfarande inte slut trots att jag tycker tvättmaskinen går varje dag här. De har funkat kanonbra, jag har tvättat allt i dem.
Tvättnötterna är ju miljövänliga på det sättet att de är från naturen, alltså biologiskt nedbrytbara och utan kemikalier. Ett minus är att de måste fraktas ända från indien. Jag har ingen aning om hur mycket koldioxid det släpps ut när man tillverkar och fraktar vanligt tvättmedel, men tvättnötterna lär ju inte vara ett sämre alternativ trots transporten.
elins trädgård vet jag att det finns recept på hur man gör egen asklut att tvätta med, det skulle vara spännande att pröva någon gång. 

Kombuchan har vi också druckit ca ett halvår och jag har inte varit sjuk en gång på hela tiden, inte det minsta förkyld ens… peppar peppar.  Vi dricker den allihopa (tjejerna gillade den inte i början, nu leker de att de rör ihop kombucha ute i sina sandlådehinkar i trädgården) och man känner sig liksom stärkt med varje klunk.

Dagens ekonologiska tips: Ät vegetariskt!

Bra för plånboken och tär mindre på jordens resurser än att odla för att mata djur och sen äta upp djuren.
Man behöver faktiskt inte vara vegetarian för att äta vegetariskt.
Kan i samma veva tipsa om en underbar vegetarisk kokbok som jag upptäckte hos en kompis för två veckor sen; ”Cranks bästa recept” Den är 20 år gammal och har inte givits ut på nytt vad jag förstår. Men med en sökning på internet hittade jag ett fint begagnat exemplar för 100kr som damp ner i min brevlåda två dagar senare…
Även fast den är ”gammal” och recepten är från en restaurang i london som startade redan på 60-talet känns den så modern. Det handlar om näringsrik och god mat som man blir mätt på utan att det är krångligt. Jag hatar vegetariska kokböcker som har recept i stil med; gör ditt eget gurkvatten, skiva en gurka och lägg i en tillbringare med vatten….

Den där omega-3 som man ska äta fisk för att få i sig fixar vi med hjälp av linfröolja (det enda från växtriket som har fullvärdigt, dessutom mer än sådana där dyra kapslar från hälsokosten)
Biofood har kallpressad ekologisk, vi tar en matsked till frukost. Det är rutin och barnen påminner mig när jag glömmer. Glöm bara inte bort att ställa den i kylen, annars härsknar den.

14 thoughts on “lite uppföljning

 1. Asklut fungerar bra att tvätta med! Ska dock göras på aska från lövträd (vilket är en bra anledning att göra en rejäl björkvedsbrasa :-)) och eftersom vi eldar en hel del gran så blir det inte alltid av.

  Jag har också en kokbok från Cranks :-)) Jättebra recept! Jag håller med om det vegetariska, tänk bara på att inte fylla tallriken med en massa importerade grönsaker eller sojabönsprodukter! Använd lokala grönsaker och rotfrukter, annars missar man en del av miljöpoängen.

  Det kan vara svårt att hitta lokala bönor om man inte odlar själv. Tipsa gärna mig om du hittar! Själva odlar vi bondbönor och gråärter som vegetarisk proteinmat (men vi äter kött oxå).

 2. Ja du har rätt att man missar poängen om alla grönsaker ska flygas hit. Sojabönor är det lite lurt med, jag tror man skövlar regnskg för att odla det, det tål att undersökas, använder det inte så ofta, men när jag har det köper jag saltå kvarns kravmärkta och biodynamiskt odlade, antar att det ska vara en garanti på att det inte tär för mycket ….
  Nästa år ska jag satsa på bondbönor de växte ju bra i somras även om skörden inte blev så stor. Har hört att en bondböna är tillräcklig för att täcka dagsbehovet av protein för en bebis.
  Gråärtorna skulle jag gärna byta till mig några av om du har tillräckligt?

 3. Hampafrön har också en mycket hög halt av omega-oljor (omega 3-6-9), tydligen än mer än linfrön. Hampafröolja har jag inte sett i affärer här i Sverige, men det finns säkert i någon hälsomedveten butik. Annars finns http://www.hampekraft.se/.
  Bondbönor är nog den växt som klarat sig bäst i mitt snigelinfekterade land (har en liten bit odlingsbar mark på bakgården bakom mitt hyreshus, längtar så tills jag har råd att flytta ut på landet!), de växte bra t.o.m. i skuggan av träden som växer där med.
  Torkade bondbönor ska tydligen ha 25% protein, vilket är ganska mycket, men det gör många andra baljväxter också, såsom linser, sockerärtor m.m., fast inte alla.
  Sojabönor innehåller mer, men de är ju inte så lätta att odla i Sverige, kött innehåller tydligen ca 20-25% (men kött är inget alternativ för mig personligen).
  Gråärtor hittar jag inget värde på, men det är säkert högre än dagens gröna och gula ärtor. Jag ska odla grå- och blåärtor nästa år (tack igen, Christina!).

 4. Har kollat upp att tvättnötterna ska finnas på ”forma rum” i Tranås. Men när jag ringer dit svarar ingen. Har du köpt dina direkt av Tvåleriet?//Anna Hy

 5. Japp jag köpte direkt från tvåleriet och jag är faktiskt på g att åka dit igen inom kort. Jag kan ju köpa ut till dig med säg till hur mycket du vill ha. Antar att forma rum gör lite påslag… Men jag vet också att dom håller på att flytta till storgatan så det kan vara därför dom inte svarar.
  Vad kul att du tittade in här och att tomaterna och chilin mådde bra i somras, mina ruttnade bort, som det mesta här…

 6. Det kan du lita på att jag ska!! Om de nu tar sig hos mig…
  Jag mejlar dig min adress så får då skicka när det passar just nu känns odlingssäsongen avlägsen och kommer du på något du vill byta mot så säg till.

 7. Joredefamn: Jag hade ingen aning om det med hampafrön men det ska kollas upp tack för tipset!

 8. Apropå det där med importerade sojabönor eller lokala köttprodukter så ska man nog också se upp med ifall inte djuret är ekologiskt uppfött, har det i så fall fått importerat sojaprotein i sitt kraftfoder??? Isåfall äter jag helst det importerade sojaproteinet själv utan att det har passerat en komage först.
  Men; ekologiskt OCH lokalt är ju det bästa!

 9. JAg har oxå tvättnötter, men jag är inte så nöjd faktiskt.
  Hur gör ni när ni tvätter typ underkläder, för att det ska bli helt rent?

 10. Jag stoppar i en 4-5 st i en tvättpåse oftast låter jag de ligga med nästa tvätt också och bara fyller på med nya tills jag märker att de inte är så glansiga längre (de tar ju inte så stor plats.)
  Jag vet att man kan få problem med att tvätta vita saker riktigt vita, tvättnötter bara tvättar ju, de varken bleker eller parfymerar. (Själv har jag nästan bara svarta underkläder) Men jag tycker att det blir rent, speciellt som jag också tvättar tygblöjor och där skulle man verkligen märka om det är smutsigt.
  Men tycker man inte att man får den vita tvätten riktigt vit efter ett tag kan man ju alltid köra vanligt tvättmedel en tvättmaskin för att bleka lite, och sen fortsätta med tvättnötter.

 11. tvättnötter, det där med att det inte känns riktigt rent, tvättade för några veckor sen i min mammas tvättstuga (bor för tillfället i sommarstuga å har ingen tvättmaskin hemma =), mamma var med och såg frågande ut och undrade om min tvätt verkligen blev ren när jag packade maskinen så full, sen dess försöker jag ha koll på mängden och är superöjd! (sen får man väl göra en avvägning så man inte lägger i för lite å gör av med en massa onödig energi och vatten istället, men jag har nog alltid packat för mycket…) jag tvättar min vittvätt med vanligt tvättmedel nån gång ibland för att det ska hålla sig helt vitt.

 12. Hål i huvet!!!
  Läste precis en liknande historia i DN.
  Ja ja vi shoppar väl vidare då i väntan på översvämningarna….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *