köksstudier

Måste ta med mig kameran till jobbet igen.
Nu håller vi som bäst på med julmat.
Dagens resultat; 4 st vegojansson, inlagd sill, brödbak och en soppa till lunchgästerna.

När jag lagar mat och bakar hemma så ser det mest ut som ett kaos efter mig, jag gör allt samtidigt och röjer inte förräns efteråt, ingen idé att städa under tiden tycker jag när man är mitt uppe i det.
Men nu måste jag lära mig att tänka om lite, speciellt när man är fler i köket, då kan man inte breda ut sig så.
Dessutom har jag fått låna några böcker av Hanna i köket (+ att hon är på mig jämt) om livsmedelshygien,,, och det krävs ju en hel del mer när man ska laga mat åt andra i ett ”offentligt” kök än hemma åt ungarna.
Jag är alltid noga med att tvätta mig och har alltid varit, men sen handlar det ju om andra saker också som att man inte kan stå och baka bredvid en station där man lägger in sill tex, då kan det hamna mjöl i maten och det är inte bra för glutenallergiker osv osv.
Så jag har lite att träna på…   och en hel del att se upp med.
Men det ska nog gå bra.
Mitt nästa projekt är att lära mig planera.

Recept;

Jansons frestelse på vegovis

Ingredienser
16 medelstora potatisar
2 gula lökar
4 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk smör
½ tsk salt
1 krm peppar
1 dl ströbröd

KRYDDBLANDNING:
2 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor, malda
2 msk salt
1 msk florsocker
Blandas i mortel.

Tillagning
Varva strimlad potatis med skivad lök samt kryddblandningen, potatis underst och överst. Klicka över smör, häll på grädde och mjölk samt ströbröd. Grädda i 150 grader 2 tim. För att få färg kan man grilla på slutet.

6 thoughts on “köksstudier

  1. Tomas jämförde köket med Hells kitchen idag…jag kan inte annat än säga att jag tror på ”den hårda skolan” hihihi. Näsat vecka följer vi upp hemläxorna och sen kanske jag släpper bevakningen något.. lite ..minsta… aningens aning…

  2. jag är mycket imponerad på alla som kan har ordning i köket under matlagning, jag tycker det känns som utmaningen ligger i att ha kvar passionen till matlagningen, samtidigt som man ska göra något så tråkigt som städa mitt i…
    lycka till och berätta hur det går!

  3. Förstår att det är mycket att tänka på i ett ”offentligt” kök, men snart blir väl även de rutinerna en självklar vana. Hos mig ser det också ut som ett kaos när jag är i farten!

    Lycka till!

  4. Jo, städa är inte det roligaste när man har en massa annat kul på gång, men det är ju mycket roligare att jobba om det är fint… även hemma.
    Jag ska lära mig, öva öva öva…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *