kombucha

Min nya bekantskap; kombucha!
Det är fermenterat sött te. Väldigt nyttigt! Mycket vitaminer och mineraler, bra bakterier och olika syror. Läser man om kombucha på nätet verkar den kunna bota alla slags sjukdomar tom cancer, eller nåja, kanske förebygga. Jag tänker inte ta upp allt vad det är bra för utan bara varför jag använder den.
Jag gör ofta surkål och surdegsbröd, så därför var det rätt naturligt att försöka med kombucha.
För ett tag sedan läste jag en artikel i DN, som jag tyvärr inte kan hitta på nätet, om nya forkningsrön från Linköpings universitet. Det stod att tidigare har man trott att lite smuts och baciller när man är liten gör att man inte lika lätt blir allergisk som vuxen (det tror jag fortfarande på,det var bland annat därför vi skaffade katt…)
Men nu har man upptäckt att ännu viktigare är att man får i sig bra bakterier till tarmen. Det är nämligen därifrån immunförsvaret utgår. Mår magen bra, mår kroppen bra.
Varför har då allergierna ökat, äter vi inte tillräckligt med filmjölk nuförtiden?
Mest kanske det är kylskåpets fel. Det är ingen som mjölksyrar längre för att bevara maten.
Jag tänker ge barnen lite kombucha kanske bara någon tesked i någon annan dryck (de tyckte inte det var så gott…) På vissa ställen kan man läsa att barn under 6 år inte ska dricka kombucha medans andra hävdar att det går bra. Jag har redan tagit ställning till opastöriserad mjölk och tror att de bara blir friskare av det, så kombucha vill  jag absolut ge dem. Dock inte den minsta som är under 1 år, det är som med honungen, skulle det vara något så är hennes kropp för liten. 

kombucha.jpg

Det som tilltalar mig mer med kombuchan är att man kan göra den själv och den är billig, sen är det gott.  Jag har bara hunnit göra en sats än så länge.  Så jag är ingen smakexpert, men det sägs att det smakar som cider eller torrt mousserande vitt vin. Min smakade lite äppelcidervinäger men blev godare efter några dagar i kylskåp. Jag ska fortsätta experimentera.

Man kan slå på recept här.
Lite kort beskrivning : Man skaffar sig en livsduglig kombuchasula (som kallas svamp men egentligen är en symbios av bakterier och jäst) av någon vän som har flera. Sen läger man den i en burk tillsammans med avsvalnat te som man har sötat kraftigt med socker. Täcker burken med ett tyg och låter stå i 8-12 dagar. Sen kan man sila av och dricka, förhoppningsvis har det bildats en till sula så man har två. Så är det bara att börja om.

8 thoughts on “kombucha

 1. Det va godare än det ser ut och låter som…
  Tack för att du inte berättade historien innan jag smakade 😛
  Hehe nä men det låter ju nyttigt i alla fall och det smakade nyttigt… även om det inte hjälper så lär placebon göra dig frisk 🙂

 2. Jag måste bara kommentera mitt eget inlägg så här nästan ett år efter…
  Barnen tycker visst kombuchan är god. Minstingen (1,5år) kommer med sin lilla pipmugg och pekar på kylskåpet och säger ”butta butta”, däremot vet hon inte vad saft är….

 3. Vad gör ni med alla bäbissvampar? Jag har själv startat en liten kombuchaproduktion och det fungerar mycket bra, nästan lite för bra. Några tips på hur man hanterar moder/bäbis som man råkar ha några för många av (ifall man inte hittar någon som vill ha dem dvs)?

 4. hej…min mamma hade en sådan svamp för ett tag sedan…Nu skulle jag vilja ha en jag med…Du vet inte vart man kan köpa en eller är det kanske så att du har en som du kan säjla till mig…Jag vet att det låter lite knepigt, men jag frågar bara…

  MVH
  -Inkybaby- 😳 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *