kravmärkt ren?

På Rås använder vi ju nästan uteslutande Krav-märkta råvaror i köket och odlingarna är ju redan kravmärkta.
Så jag började läsa på lite vad som gällde för att få kravmärka köket.
Tydligen går det bra att använda viltkött, men inte ren…

Jag lagar ju mest vegetarisk mat, men det är ju faktiskt lite aktuellt eftersom jag för bara någon vecka sen serverade ren till våra gäster, för att jag tyckte att det är ett bra alternativ om man nu måste äta kött.
Renar lever ju ändå vilt även om någon äger dem, eller?
Och finns det kravmärkt ren?
Eller måste man undvika ren i kravproduktion, det vore synd tycker jag.

Kanske vet Johan?

3 thoughts on “kravmärkt ren?

 1. Jo, frågan om hur man ska se på ren kommer upp med jämna mellanrum. det finns ju liksom en skala på domesticeringen, från höns och grisar i ena änden som vill vara inne en hel del, via nöt som tycker om att vara ute mycket när det går, vidare till hjort i hägn, till ren och sedan vilt som älg eller rådjur.

  Renen är ju inte helt vild, eftersom människan ser efter den på håll, stödutfordrar den och flyttar den om det behövs. Dessutom så använder man en del vacciner och avmaskningsmedel i förebyggande syfte, och det är där jag tror att diskussionen har stoppat hittills. Förebyggande medicinering är ju inte OK för KRAV.

  Så renen har hamnat mitt emellan tamt och vilt. Den passar liksom inte in och då kan den liksom inte vara med.

  Men om någon på allvar vill driva den här diskussionen så tror jag att KRAV skule vara med på det. Det är ju svårt att förstå hur man skulle upptäcka och behandla parasiter, när man inte kommer nära djuren på månader. Så, möjligen, skulle man kunna diskutera någon form av undantag här. Men det får vi se i så fall.

 2. Men då kanske man får tänka om, under tiden diskussionerna pågår, kanske man bestämmer sig för att ren ändå är rätt ok, ur närings och miljösynpunkt med tanke på hur de lever. Även om förebyggande medicinering tar emot, kanske deras övriga kost ”tar ut” det.
  En annan sak som kan tilläggas är är vissa renprodukter som kan köpas i handeln är läskigt olika originalet, som Polaricas rökta renstekek som säljs som en pressad korv och smakar noll, är dessutom nästan lila till färgen.????

  Hälsningar Linn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *