lera

Idag bytte vi degen mot lera på Rås.
I några månader har vi haft en keramiker från Bagdad på praktik och han har byggt om verkstan i växthuset till keramikrum, med ugn och allt.
Deltagarna fick pröva på att göra trädgårdskonst idag.

Osten från förra inlägget skar Zeine och Susanne i bitar, gnodde in med salt och la i en glasburk, ett par dar efter ystningen.
Ingen vätska tillsattes utan det är bara den som kommer ifrån osten när den fått stå två dar i skafferiet.

Idag fick vi provsmaka.
Den var jättegod, kändes lite som halloumi, kanske den går att steka.
Kollegan började prata om kaffeost… och stoppade några bitar i sin kaffekopp…. hon är från norrland och tydligen gör man så där…

4 thoughts on “lera

  1. Kaffeost tror jag är samma sorts ost som den vi österbottningar kallar bondost. Mamma brukade laga egen bondost förr, det var inte speciellt svårt. Man värmde mjölk, hade i ostlöpe, pressade vassle ur ostmassan och plattade sedan ut ostmassan i en ugnsform och gräddade den. Jättegod ost som knarrar trevligt när man tuggar på den.
    Intressant med halloumijämförelsen, för jag har faktiskt funderat på att byta ut halloumiosten i ett recept på böngryta med kokosgrädde och halloumibitar mot bondost. Det känns som om halloumin och bondosten påminner om varandra rent konsistensmässigt. Bondosten smälter inte heller som vanlig ost, utan behåller formen bra även om man hettar upp den. Kanske man borde testa att grilla den också…

  2. Gunilla; javisst! Världens bästa jobb har jag 😀
    Ika;Intressant! Jag undrar hur länge man ska grädda osten i ugnen? Det ska verkligen testas!

  3. Hej hej!
    Just hittat till din blogg! Spännande! Och vilket fint nick! 🙂
    Kaffeost är väl finskt så mycket som jag vet i alla fall.
    Jag har bara träffat Finlandssvenskar som vet vad det är än så länge.
    Min mor och hennes finska man brukar köpa kaffeost från ”finska bilen” som kör runt och säljer finsk mat. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *