nytt recept- ”gamla” råvaror

Så här års finns det inte så mycket spännande i vår kyl. Oftast är det vitkål, morötter, lök, rödbetor och potatis som ligger i grönsakslådan, förutom när ekolådan kommer och livar upp varannan vecka.
Här kommer ett sånt där recept jag gillar.
”Nytt” av ingredienser man ändå har. Inga konstigheter men varm, mättande och nyttig mat. Från bästa kokboken ”Cranks bästa recept” såklart!

gronsakssmulor

Grönsakssmulor

Till smultäcket:
100 gr smör
3 dl grahamsmjöl
3 dl riven hård ost (jag tog parmesan)
3/4 dl hackade nötter
2 msk sesamfrön

Fyllning:
675 blandade grönsaker och rotfrukter (jag tog 2 morötter, en klyfta vitkål, en rödbeta, och 2 potatisar)
en stor gu lök
50 gr smör
3 msk grahamsmjöl
225 gr tomater (jag tog en burk krossade)
3 dl grönsaksbuljong
1½dl mjölk
3 smk hackad persilja (jag tog blandade torkade örtkryddor från trädgården)
salt och peppar

Mosa smör och mjöl tills blandningen ser ut som små smulor.
Tillsätt ost, nötter och sesamfrön.

Hacka grönsakerna, smält smöret i en stor kastrull och koka löken genomskinlig. Tillsätt grönsakerna och koka på svag värme i 10 minuter.  Rör om då och då.
Rör ner mjölet och späd med buljong och mjölk. Koka upp, sänk värmen och sjud blandningen under lock ca 15 minuter till grönsakerna är knappt mjuka.  Blanda ner kryddorna.
Lägg blandningen i en smord ugnsfast form. Bred över smulorna och grädda i 200 grader varm ugn i ca 30 minuter eller till ytan är gyllenbrun.

Vi hade halloumiost till, men om man blandar i bönor också så har man faktiskt en komplett måltid, kanske vill man ha lite surkål och bröd till för att piffa till det.

3 thoughts on “nytt recept- ”gamla” råvaror

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *